"Kraven är extremt hårda"

Mer eget ansvar och en möjlighet att själv påverka i större utsträckning har gjort de finska damlejonen till en stormakt inom ishockeyn. Det menar Martin Andler som nu testar teorin på sitt eget U15-lag i Linköping HC.

Martin Andler.

Martin Andler.

Foto: Peter Calén

ISHOCKEY2017-08-30 20:08

– Hittills har det gått riktigt bra. Det känns mycket inspirerande att få teorin in i praktiken. Vårt mål som ledare är att utveckla spelarna till bättre människor samt lära dem vara mer självdrivna. Vi arbetar fullständigt efter självbestämmandeteorin som går ut på hur omgivningen påverkar individens motivation.

– Vi ledare måste leda med gott exempel samt visa vad vi menar med exempel. Vi har en klar struktur med krav och regler som krävs för att spelarna ska kunna ges mer ansvar, känna sig mer kompetenta samt känna tillhörighet i gruppen. Klarar man inte av det reglemente som vi lagt upp, som mest av allt handlar om sunt bondförnuft, får man inte vara delaktig i processen i form av träning eller matcher, säger Martin Andler.

Finländaren inledde förra säsongen som tränare för LHC:s damer, men lämnade laget i vintras. Parallellt med tränarjobbet avslutade han även en tre och ett halvtårig utbildning, ett halvår i förtid, på yrkeshögskolan i Vierumäki där slutarbetet kom att handla om hur förändringen i arbetskulturen i Finlands damhockeylag varit den formgivande faktorn för den starka idrottsliga framgången under senare år.

Studien som gjordes var en så kallad case study. Andler skickade ut frågeformulär till 13 spelare och 8 ledare i det finska damlandslaget och genomförde också individuella intervjuer med 11 spelare och 7 ledare. Förbundskaptenen Pasi Mustonens, som också är Martin Andlers handledare på skolan, nya sätt att jobba med landslaget, där individen sätts i fokus och får mer ansvar över sin egen träning, visade sig vara en välkommen förändring bland både spelare och ledare. Teorin som Pasi Mustonen jobbar efter bygger på att varje individ ska känna en frihet att välja, känna sig kompetenta på isen samt att känna tillhörighet.

– Kraven för damlejonen är extremt hårda, alla sätter upp personliga mål att jobba efter. Studien visade att kommunikationen är tydlig och att alla vet exakt vad som gäller. Klarar man inte av att leva upp till de krav som ställs på en får man inte vara delaktig i landslaget. Å andra sidan är man välkommen tillbaka om man kan visa att man klarar av att leva upp till kraven.

Vad tror du svaren skulle bli från det svenska landslaget?

– Svaren skulle nog spreta lite mer än de gjorde från de finländska spelarna. Här var det tydligt att Pasi Mustonens arbetssätt accepterades av alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!