LHC-forwarden om hemska året: "Det har varit tufft"

2022 har varit ett år som Elliot Ekmark sent ska glömma. Eller också är det just det som han ska göra. Glömma. Fort. "Det har varit ett tufft år", säger han.

Elliot Ekmark är klar för comeback. "Det var på gränsen att jag skulle spela före uppehållet, men ingen idé att chansa. Nu har jag fått några veckor till på mig", säger han.

Elliot Ekmark är klar för comeback. "Det var på gränsen att jag skulle spela före uppehållet, men ingen idé att chansa. Nu har jag fått några veckor till på mig", säger han.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2022-12-21 17:00

Efter en stunds extraträning är LHC-forwarden sist av isen efter sista gemensamma passet före jul.

20-åringen ler när han stannar till på vägen till omklädningsrummet.

Han är tillbaka.

Äntligen.

– Det är några sådana här saker händer som du förstår hur mycket hockeyn betyder. När du får känna på hur det är att vara utan och...ja, det är verkligen världens bästa jobb. Jag ska försöka hålla mig frisk nu, säger Elliot Ekmark och ler igen.

Efter den allvarliga fotledsskadan – som gjorde att han missade SM-finalen i J20-slutspelet i våras och sedermera även junior-VM i Kanada – kämpade sig LHC-talangen tillbaka och fick även göra en match i SHL under hösten. Nästan direkt efter var olyckan framme igen när han bröt båtbenet under en juniormatch.

Den tredje allvarliga skadan på bara ett par år.

Ärligt: har du aldrig tänkt tanken att "nej, jag skiter i det här nu"?

– Nej, så långt har det inte gått. Men klart att det har varit mörka och tuffa stunder och att det tagit hårt på psyket. Det är jobbigt mentalt. Man får göra det man kan för att komma tillbaka.

En sak att fotleden är av. Hur upplevde du andra skadan?

– Det var en oturssmäll. Igen. Jag trodde inte alls att det var så illa utan spelade klart matchen. Dagen efter ville ändå Emmoth (Jonas, sjukgymnasten) att jag skulle åka upp till sjukhuset för att kolla. Då var det tufft att åka på ett antal veckor i gips, när man själv kände att det inte var så illa.

– På det sättet var det psykiskt jobbigare. Efter första smällen hade jag ändå ganska lång tid på mig för att komma i form. 

Det blev inget junior-VM?

– Så här i efterhand förstår jag att det inte var så nära. Men det var inte så många veckor innan truppen togs ut som jag verkligen kände att "nej, det kommer inte att gå". Det var ett stort mål som jag hade, säger Elliot Ekmark, som är draftad av Florida och i fjol gjorde tre poäng på 44 SHL-matcher.

Om inget oförutsett inträffar spelar han i fjärdekedjan i nystarten mot HV på måndag.

Gissa om han längtar.

– Jag har inte spelat match på länge, men rent formmässigt känns det nästan bättre än vad det gjorde innan. Jag har mycket energi och det blir en rolig match att komma tillbaka till, säger han.

Ingen rädsla?

– Nej, inte så att jag åker och tänker på det. Det är bara kul att vara med igen.

Elliot Ekmark kommer att le hela vägen till Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!