LHC-jubel efter sköna slutspelsrysaren

Det har varit en höst och vinter att glömma för Linköpings HC – men nu finns fortfarande möjlighet att det kan bli en vår att minnas.

ishockey2018-03-14 21:27

Andra åttondelsfinalen mellan LHC och HV 71 innehöll det mesta och de allra flesta av de 6 709 åskådarna i Saab arena hade garanterat ingenting att anmärka på underhållningen. Heta känslor redan på uppvärmningen – och till slut hemmaseger med 3–2.

LHC hyllades med stående ovationer av hemmapubliken och spelar på söndag SM-kvartsfinal mot Växjö eller Djurgården.

HV?

Spelar inte förrän till hösten.

Efter sju raka hemmaförluster tog LHC en minst sagt efterlängtad triumf, vann med uddamålet och förlängde säsongen ytterligare. För regerande mästarlaget är det däremot slutspelat redan i mitten av mars.

Precis som senast hettade det till redan på uppvärmningen – och betydligt mer den här gången. Flera spelare var inblandade i diverse uppgörelser vid mittlinjen med inslag av slagsmål och spelare som sköt slagskott mot varandra,

HV-backen Marc Zanetti drog igång det den här gången och inte oväntat hakade Emil Sylvegård (vem annars?) på när han åkte och dribblade mot målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel. Det startade tjafset där bland andra Sylvegård och Almen Bibic slogs och knuffades. Den sistnämnde fick också sin klubba bortslagen och svarade med att skjuta slagskott mot Zanetti.

I slutet av första perioden hamnade sedan Emil Sylvegård på nytt i händelsernas centrum när han fullföljde en tackling på Lawrence Pilut. Smällen tog illa, bästa HV-backen blev liggande kvar på isen och tvingades lämna på bår.

Av tv-bilderna att döma tacklade LHC-forwarden möjligen något sent, men på själva tacklingen var inget fel och han klarade sig också undan utvisning.

I det läget hade hemmalaget skaffat sig ett måls ledning sedan Mathis Olimb rakat in en retur i öppen bur till 1–0. Det var en minst sagt fartfylld första period med 32 skott på mål och fortsatt mycket känslor.

2–0 kom i andra perioden när Chad Billins hittade nätet i fem mot tre. Så långt allt väl för LHC, men strax senare kom reduceringen när Bill Sweatt sköt och Eddie Larsson olyckligt styrde pucken i eget mål.

Det gav HV energi, men det var LHC som fick jubla nästa gång när Sebastian Karlsson och Tony Mårtensson jobbade fram pucken till Kristian Näkyvä som avslutade med att sätta pucken i nättaket. Mest anmärkningsvärt i övrigt i perioden: LHC-målvakten Jonas Gustavssons sanslösa räddning med klubban när HV fick öppet mål alldeles i slutet.

Det betydde 3–1 inför slutperioden där LHC såg ut att ha läget under kontroll innan Mathis Olimb drig på sig en utvisning med tre minuter kvar. Det gav HV en sista chans att ta ut målvakten och spela sex mot fyra. Målet kom inte då, men däremot med 23 sekunder kvar genom Max Wärn.