– För mig är plockhandsken mycket viktigare än klubbhandsken. Med plocken styr man mycket mer och det är ett viktigt verktyg som jag använder för att fånga pucken, säger LHC-målvakten Marcus Högberg.
För ishockeypubliken kanske alla plockhandskar ser likadana ut – men så är det inte.
Sanningen är att den kan utrustas och användas på många olika sätt.
– Först och främst: när du beställer en plockhandske väljer du hur själva handen ska vara positionerad i handsken. Jag vill ha handen ganska centrerad för att få en jämn fördelning. Nästa steg är att bestämma hur hårt spänd handen ska vara och det gör du med hjälp av tre olika spännen. Jag spänner min plockhandske ganska hårt för att den inte ska fladdra eller riskera att flyga av. Till sist finns möjligheten att välja hur djup fickan ska vara, alltså nätet där du fångar pucken. Jag spelar med en djup ficka för att det känns lättare.
För att Högberg ska få plockhandsken precis som han vill har han ett eget litet knep.
– Många målvakter föredrar att använda en hård plockhandske, så att man enklare kan stöta undan pucken. Jag gillar när den är mjuk, det ger mig en bättre känsla eftersom jag tycker om att fånga pucken. Jag brukar faktiskt slänga in min plockhandske i skridskougnen för att mjuka upp den.
För vissa räcker det inte med att bara ha en.
– Jag beställer alltid två plockhandskar som jag snurrar på under säsongen. Oftast byter jag när den ena blir sliten. Man märker det när den inte är lika stabil och svårare att stänga.
Inte så att du byter efter en dålig match?
– Nej. Ibland önskar man att det var så enkelt, men det går inte att skylla på materialet, säger han och skrattar.
Precis som att alla målvakter har sin egen utformning av plockhandsken, eller kebaben som Högberg också kallar den, används den också på olika sätt ute på isen.
– Positionen i grundställningen kan variera. Vissa målvakter tycker om att ha den lite högre och andra lite lägre. Jag brukar ha den någonstans mittemellan, då känner jag bäst rörlighet och kan rädda både höga skott och i gubbhörnet.
Ishockey har spelats sedan början av 1900-talet och fram tills idag har väldigt mycket hänt. De flesta skydd är säkrare, lättare och av bättre kvalitet. Men hur mycket har egentligen hänt med plockhandsken under de senaste 20 åren?
– Under min tid som ishockeymålvakt har det inte förändrats jättemycket. Det är väl att skydden generellt har blivit bättre, innehandsken torkar snabbare och går att använda längre. Kanske är det så att själva plocken har blivit lite mindre i omkrets också.
Trots att kvaliteten på skydden har blivit bättre med åren kan det fortfarande kännas när en SHL-spelare laddar bössan.
– Om pucken kommer platt mot handen, precis under fickan, så kan det göra ont. Som tur är händer det inte så ofta.
Hur svårt är det att rädda ett skott med plockhandsken?
– Mycket är instinkt. Med åren lär man sig ungefär var pucken ska hamna. Det går så pass snabbt ute på isen och när ett skott kommer är det inte så att jag hinner tänka hur jag ska rädda.
Tittar du något på hur andra målvakter använder sin plockhandske?
– Nej, jag har hittat mitt sätt att använda den och kommer inte ändra på det nu.
Vem är världens bästa målvakt med plockhandsken?
– Jag har inte jättebra koll på det. Jag får säga Marc-André Fleury. Han gillar att flexa lite, säger Marcus Högberg.