LHC om Norrköping: "Vill få fler att gilla oss"

Linköping HC vill vara hela länets hockeylag – men kommer inte börja marknadsföra sig själva som det. "Det måste vara östgötarna som säger att vi är det", säger marknadschefen Jimmy Bergvall.

På läktarna i Saab arena är majoriteten Linköpingsbor, men det finns även LHC-supportrar från andra orter på plats.

På läktarna i Saab arena är majoriteten Linköpingsbor, men det finns även LHC-supportrar från andra orter på plats.

Foto: Carl Holmqvist

Ishockey2024-03-19 19:00

Vem som är Östergötlands största hockeyklubb råder det ingen tvekan om. LHC har legat först i decennier och sedan Norrköpingsrivalen Vita Hästen gick i konkurs förra året är glappet större än på länge. Vill östgöten se hockey på högsta nivå är det Linköping som gäller. 

– Uppskattningsvis bor 70 procent av biljettköparna i Linköping med omnejd, och 30 procent utsocknes, säger LHC:s privatmarknadsansvarige Daniel Björk Jonsson. 

Av övriga 30 procent är en stor del från andra orter i Östergötland. 

– Det kan absolut vara från Norrköping, men det är mestadels från Mjölby, Motala och till viss del Tranås. Vi har också börjat växa på Gotland, säger marknadschefen Jimmy Bergvall.  

Det sistnämnda har att göra med att sportchefen Peter Jakobsson är från ön och att klubbdirektören Carl-Johan Stålhammar bor på ön. Bergvall berättar att Stålhammars sons hockeylag vill bära LHC-merch (såsom tröjor och mössor).  

– Att kidsen vill gå runt med LHC-mössa på Gotland är rätt häftigt tycker jag, säger Jimmy Bergvall. 

I länets näst största tätort, Norrköping, finns många idrottsintresserade. Men den historiska rivaliteten mellan städerna och ishockeyklubbarna gör att Linköping HC inte är särskilt populära i grannstaden. LHC har inte heller en riktad marknadsstrategi för att växa just i Norrköping. 

– Vi jobbar hela tiden för att få fler att gilla oss. Oavsett var de kommer ifrån. Men det är svårt att få en person i exempelvis 20–30-årsåldern att börja gilla ett nytt lag. Det här är något man växer upp med, säger Bergvall.  

Kan ni tycka att det är tråkigt att rivaliteten begränsar er "storhet" i länet?      

– Vi har som ambition att få fler människor i hela Östergötland att börja gilla LHC. Det behöver inte vara vårat SHL– eller SDHL-lag, utan kan också vara utifrån det vi står för som klubb. Rivalitet i närområdet ska alltid finnas. Jag gillar rivaliteten och engagemanget, säger Bergvall.  

Målet är att vara länets lag – men det är inget LHC kommer marknadsföra sig som. 

– Vi i Linköping hockey club kan inte utge oss för att vara det och säga att vi är det. Det måste vara östgötarna som säger att vi är det, avslutar marknadschefen Jimmy Bergvall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!