Mäki: "Där sparar vi inget mer"

Ekonomiskt utsatt läge och personal som sägs upp – men LHC räknar med höjd spelarbudget till nästa säsong.

Pressad direktör. Styrelsen tog beslutet, men nu har Anders Mäki slutfört sin uppgift att minska LHC-personalen. Bland annat får marknadschefen och förre spelaren Johan Bülow lämna. "Extremt tråkigt för alla som inte får vara kvar. Johan är en fantastisk fin människa med LHC-hjärta utan dess like", säger Mäki.

Pressad direktör. Styrelsen tog beslutet, men nu har Anders Mäki slutfört sin uppgift att minska LHC-personalen. Bland annat får marknadschefen och förre spelaren Johan Bülow lämna. "Extremt tråkigt för alla som inte får vara kvar. Johan är en fantastisk fin människa med LHC-hjärta utan dess like", säger Mäki.

Foto: Mikael Svensson

Ishockey2016-04-13 21:45

– Vi har bestämt att där sparar vi inget mer. A-laget är motorn för att skapa intäkter, så den delen måste vi ha, säger Anders Mäki.

Dagen efter beskedet att SHL-klubben varslar personal om uppsägning tar klubbdirektören emot i rummet på kansliet i gamla Stångebrohallen. Han kommer några minuter sent. Från ett möte till ett annat. Många bollar – eller möjligen puckar – i luften.

Hela tiden.

Första frågan känns rätt given: hur mår egentligen LHC?

– Bra.

Bra?

– Ja, jag tycker att vi mår ganska bra. Inte den här veckan, men längre fram. Det är några pusselbitar som måste falla på plats. Dels hyresavtalet med kommunen, dels få tillväxt i intäkterna. Där har vi, liksom flera andra klubbar, haft för dålig utveckling. Många frågar om det är kris, men det här gör vi för att det inte ska bli kris.

Bokslut

Om bara några veckor görs bokslut för säsongen och det är oklart hur det slutar. Den största osäkerhetsfaktorn: inga tydliga besked om storleken på sista utbetalningen från SHL. Anders Mäki vill inte nämna några summor, men enligt vad Corren erfar väntar klubbarna på vardera runt fyra miljoner från centralorganisationen, som misslyckats med att sälja reklamplatsen i mittcirkeln i arenorna. Troligen får klubbarna nu nöja sig med ungefär halva den summan.

– Bortser ser du från SHL-pengarna siktar jag på ett nollresultat. Det känner jag mig ganska trygg med. Det kommer att finnas andra klubbar med betydligt större problem för att SHL inte hållit sin budget, säger Mäki.

Men sänkt spelarbudget, tidigare varsel och ökat publiksnitt – ändå tvingas fler lämna.

– Framförallt handlar det om tre faktorer. En svag negativ trend när det gäller marknadsintäkter. Tittar du på de sju sista åren har det gått sakta nedåt. Kanske fem–sex miljoner. Sedan har du osäkerheten med SHL och med hyresavtalet.

– Att vi hamnade i det här läget från början berodde till stor del på arenaavtalet som var alldeles för dåligt. Det får vi lida för än idag. Det har gjort att vi inte haft råd att modernisera arenan och våra event. Sakta tappar man då mark. Att få till hyresavtalet är en absolut förutsättning. Men vi kan inte räkna med det, säger Anders Mäki, som är den som håller i förhandlingarna med Linköpings kommun.

Är ni överens?

– Nej. Men vi är inte så långt från varandra i resonemanget.

Skapa tillväxt

Det snackas väldigt ofta om den höga hyran. Men det kan väl inte bara vara det?

– Så klart inte. Vi har höjt publiksiffrorna, men intäkterna har inte blivit så mycket större eftersom det nu är 26 matcher i stället för 28. Vi måste bli bättre på att skriva avtal och vi måste bli bättre på att skapa tillväxt på marknadssidan. Vi har inte lyckats bygga den riktiga hockeykulturen i Linköping som i en del andra städer, där mer eller mindre alla företag är med.

Vad är problemet: ökade kostnader eller minskade intäkter?

– Både och. Det är inga nya kostnader som vi dragit på oss. Men för varje år blir det lite dyrare bussresor, lite dyrare hockeyhandskar, lite dyrare spelarkontrakt…

Två varsel på ett par år – har ni haft för stor organisation och för många anställda?

– Inte om du jämför med andra klubbar, men om inte intäkter och utgifter går ihop så är vi för många. Sju miljoner back på de två senaste åren trots semifinal har holkat ur ett hål. Då är kostnaderna för höga. Det måste vara plus minus noll utan problem om det blir kvartsfinal.

Vart går smärtgränsen för hur många som kan försvinna från kansliet?

– Vi närmar oss den. Absolut. Det känns som vi varit nära tidigare också.

Nu är det hypotetiskt, men säg att ni hade gått till SM-final. Hade det blivit uppsägningar ändå?

– Ja, det handlar inte om årets resultat utan om vad vi ser för framtiden. Vi kan inte ha en organisation som närmar sig ruinens brant bara för att vi inte går till semifinal. Helst skulle jag vilja ha plus minus noll på grundserien, men det är en utopi. Just nu råder en affärsmodell där alla lag räknar med att gå till slutspel, för annars går det inte att nå dit. Det är inte bra, men väldigt svårt att göra något åt.

Handlingsutrymme

Den sportsliga verksamheten ska inte påverkas.

– Nej, det har vi bestämt. Vi ska försöka att höja spelarbudgeten lite grann. Du vet att det kommer att hända saker under säsongen. Ibland mer, ibland mindre. Emvall (Fredrik, general managern) behöver ett visst handlingsutrymme och vi hoppas och tror att den delen ska bli något större. Men det kräver tillväxt i intäkterna.

Hur stor del av de senaste årens röda siffror beror på tidigare beslut?

– Klart att det kan finnas en effekt som blir långsiktig. När du går igenom bokslutet med revisorerna så kan du justera vissa poster och knuffa fram kostnader till året därpå. Men du blir inte av med dem.

Nu bolagiseras elitverksamheten. Hur kommer det att påverka den ekonomiska framtiden?

– Första året kommer det inte att betyda så mycket. Jag räknar med besparingar på cirka en miljon per år, men själva omställningen kostar också en rejäl slant vilket gör att vinsten inte blir lika stor direkt.

Fakta

LHC:s resultat de elva senaste åren:

2004/05: +1,1 miljoner.

2005/06: +3,0 miljoner.

2006/07: +3,5 miljoner.

2007/08: +4,9 miljoner.

2008/09: -5,7 miljoner.

2009/10: +1,1 miljoner.

2010/11: -3,3 miljoner.

2011/12: +0,03 miljoner.

2012/13: +0,9 miljoner.

2013/14: -4,7 miljoner.

2014/15: -3,5 miljoner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!