Målet med nya gymnasiet: Fler LHC-talanger ska stanna i Linköping

För de allra flesta 15-åringar är det ett nålsöga att ta sig in på LHC:s nationella hockeygymnasium. Något som gjort att många LHC-talanger tvingas lämna hemstaden.
Det vill LHC ändra på. 

Carl-Magnus Larsson är ungdomssamordnare i LHC. "Med den här utbildningen så startar vi också ett nytt J18-lag som blir ett mittenspår för att fler ska kunna stanna här och spela hockey", säger Larsson om den nya satsningen.

Carl-Magnus Larsson är ungdomssamordnare i LHC. "Med den här utbildningen så startar vi också ett nytt J18-lag som blir ett mittenspår för att fler ska kunna stanna här och spela hockey", säger Larsson om den nya satsningen.

Foto: Åke Alvin

Ishockey2025-05-01 12:00

– Vi kommer att samarbeta med Idrottsgymnasiet och Anders Ljungstedts för skoldelarna och sen är syftet att fler ska kunna stanna i Linköping för att spela hockey vidare. Det blir också så att vi hoppas kunna minska "hetsen" runt att komma in på NIU, säger Carl-Magnus Larsson, ungdomssamordnare i LHC.

Hur många tar ni in?

– Det är inte helt spikat. Det ska synka med vårt nya J18 Ungdom (LHC:s nystartade juniorlag som adderas till redan befintlig verksamhet med ett J18) och hur många spelare vi kan ha där. Sen kommer det vara en del som går LIU, men kanske spelar i Linköping Mighty Ravens, säger Larsson.

undefined
Det finns en del Linköpingsgrabbar i LHC:s J20-lag men de är verkligen inte i majoritet. Anledningen: Det är nationellt intag till NIU-gymnasiet och konkurrensen är stenhård.

Just nu är det vanligtvis ett par enstaka Linköpingstalanger som kommer in på LHC:s NIU-gymnasium. Det gör att många som vill fortsätta spela hockey på hög nivå måste flytta till exempelvis Västervik, Vetlanda, Oskarshamn eller Norrköping där det finns LIU-profiler.

– Nu vill vi skapa ett ytterligare mittenspår så att fler kan stanna här och spela. Vi ser också en brist i Östergötland på A-lagsspelare och det hoppas vi få fler av nu.

Vägen till eliten och LHC:s A-lag?

– Absolut. Får vi fler som spelar längre så öppnar det också upp för andra vägar in till elithockeyn.

Hur har intresset varit för ert nya LIU?

– Bra. Sen kom vi in på det ganska sent så det var lite synd. En del har redan kollat en annan skola eller liknande så tyvärr. Men vi tror att på sikt, när det här börjat rulla, så kommer intresset vara stort, säger Larsson. 

Idrottsgymnasium

NIU

NIU står för nationellt godkänd idrottsutbildning och ska vara en utbildning som, enligt Skolverket, har tydlig elitidrottskaraktär och det är endast på NIU och på riksidrottsgymnasier som specialidrott och tränings- och tävlingslära får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet. Detta kan också utökas till 300 poäng.

En NIU-utbildning måste vara godkänd av specialidrottsförbundet. För hockey är det alltså hockeyförbundet som bestämmer detta.

Till NIU kan elever antas från hela landet. Man ansöker också genom en idrottslig och en skolmässig process. En del av denna går via idrottsförbundet. 

LIU

LIU står för lokal idrottsutbildning och innebär att en idrottsklubb samarbetar med olika gymnasieskolor. Man får då möjlighet att gå ett vanligt gymnasieprogram, och satsa på sin idrott.

Under tre år läser eleven 2500 poäng varav 200 poäng är riktat mot den valda sporten samt kursen Träningslära 1 på 100 poäng. I och med föreningssamarbetet genomförs träningen under skoltid och i lokaler anpassade för din idrott.

Till LIU söker man direkt till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!