Matchguide, IKO–LHC: "Får jag värva Jeff Jakobs?"

Både LHC och Oskarshamn har värvat in vindsnabba transatlanter, men inget av de färska tillskotten lär lira redan i kväll i Be-Ge Hockey Center. Här är allt viktigt ni behöver veta inför nedsläpp – i vår matchguide!

LHC möter Oskarshamn på bortais.

LHC möter Oskarshamn på bortais.

Foto: Bildbyrån/Redaktionen

Ishockey2023-11-02 14:15

Vad? Oskarshamn SHL.

Var? Be-Ge Hockey Center 

När? I kväll, klockan 19

LÄGET I LAGEN

LHC: Nyanlända nyförvärvet Anthony Creco får vänta på sin debut. I övrigt ett skadefritt lag, frånsett backen Arvid Aronsson (överkroppsskada) som inte är tillbaka i spel förrän efter landslagsuppehållet, och långtidsskadade Henrik Törnqvist. 

IKO: Rapporterar en skadefri trupp. Färska nyförvärvet Austin Wagner (nej, inte släkt med Fabian i LHC ... har 178 NHL-matcher på meritlistan) anlände till Oskarshamn i går, men kommer inte spela i kväll. 

SMÅLANDSRÖSTEN

undefined
Jesper Hallberg, Barometern

JESPER HALLBERG, hockeyreporter Barometern/Oskarshamns-Tidningen

Oskarshamn, Kalmar, Nybro… Hockeyn glöder vid Smålandskusten för tillfället – någon enkel förklaring till det här lyftet och vilket lag snackas det egentligen mest om i trakten?

Det är så klart ett ruggigt hockeyintresse i vårt bevakningsområde just nu. Det kan ju låta som ett något grunt och tråkigt svar – men jag tror helt enkelt att framgång föder framgång. IK Oskarshamn satte länet lite på hockeykartan och det sporrade både Kalmar och Nybro. När det kommer till intresse är IKO det lag som fortfarande drar störst intresse, även om det är väldigt stort både kring våra lag i Hockeyallsvenskan också. Under hösten har det också, av förklarliga skäl pratats väldigt mycket om Kalmar och Nybro.

Tre segrar på de fyra senaste matcherna. Har vinden vänt nu för IK Oskarshamn?  

Ja, men lite grand åtminstone. IKO har många spelare som aldrig spelat i SHL förr och det tar tid att komma in i ligan. De senaste fem–sex matcherna har de sett betydligt bättre och de har också plockat lite poäng. Nu ansluter Austin Wagner till laget och det ska bli spännande att se honom framledes.

Viktor Lodin ser ut att ha hämtat sig väl efter alla svarta rubriker kring narkotikaköpen och är trea i poängligan – vad är grejen med honom som spelare?

Lodin är en oerhört skicklig hockeyspelare som kan göra saker få andra klarar av i hög hastighet. Skulle säga att hans fart och finess gör grejen med honom som spelare.

Lek med tanken att du är sportchef i Oskarshamn och fick möjligheten att värva valfri spelare från LHC – vem skulle det bli?

Får jag inte värva Jeff Jakobs? Annars är jag svag för Oscar Fantenberg, men det är ju ganska tråkigt att säga. Jag säger Mattias Hävelid. Där snackar vi potential!

HÅLL KOLL PÅ

LHC:s Ty Rattie och Oskarshamns Viktor Lodin. Ettan Rattie (7+8) mot trean Lodin (5+9) i poängligan. Nämnde Rattie har skjutit näst flest skott mot mål i hela ligan (51 stycken), bara Timrås Jonathan Dahlén har bara varit flitigare med bössan.

LHC-backen William Worge Kreü (bilden) som återvänder till sin gamla hemmaarena. Lär vara extra tacklingssugen i afton. Worge Kreü är den som delat ut flest tacklingar i LHC (17), Oscar Engsund tacklar mest i Oskarshamn (21).

undefined
William Worge Kreü.

Oscar Fantenberg - LHC-kaptenen har inte helt oväntat mest istid i LHC med 22.36 minuter i snitt/match: Lukas Jasek har haft mest istid i IKO (22.20).

Oskarshamns powerplay. Bäst i ligan så här långt. 

GÄSTRÖSTEN

undefined
SAMUEL ZURAWSKI, kommentator Öst Media

SAMUEL ZURAWSKI, hockeyälskare och kommentator Öst Media

Oskarshamn och LHC är SHL:s två sämsta lag på att vinna tekningar. Pratas det inte för lite om den svagheten som LHC har år efter år?

Nej, det tycker jag egentligen inte. Generellt sett brukar det skilja ganska lite i procent mellan laget som har bäst tekningsstatistik kontra det laget som har sämst, och utan att ta gift på det så tror jag att det är svårt att se ett tydligt mönster mellan tabellplacering och tekningsstatistik. Det hade varit mer intressant att se hur många tekningar lagen vinner i viktiga skeden. Har man en pålitlig tekare i laget är det gott nog och det har LHC i Markus Ljungh. 

Om du var Klas Östman – hade du matchat Högberg dubbelt i kassen den här veckan?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Högberg ska stå de matcher han vill och orkar. Högberg är, om inte den bästa, en av de bästa målvakterna i serien och kan på egen hand vinna matcher åt laget. Ingen skugga ska falla över Myrenberg men sanningen är att han inte är på Högbergs nivå, än. 

Vad/vem är det mest positiva med LHC:s säsongsinledning?

Jag skulle vilja trycka på hemmaspelet. Bortsett från plumpen mot Leksand så har LHC varit väldigt starkt på hemmais, högst nödvändigt kan man tycka eftersom bortaspelet har varit raka motsatsen. Vinster på hemmaplan genererar dessutom mer än bara tre poäng. Intresset från allmänheten ökar vilket i sin tur leder till en mer välbesökt arena, en välbesökt arena betyder stark ekonomi, stark ekonomi... jag tror ni fattar var jag vill komma. Skulle LHC dessutom nå ett slutspel kan det vara helt avgörande att vara ett starkt hemmalag.

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:

Ty Rattie 15 (7+8)

Broc Little 11 (6+5)

Räddningsprocent:

Marcus Högberg 92,35

Jesper Myrenberg 85,25

LHC har nu spelat 7 raka(!) matcher utan att göra mål i powerplay. Senast laget gjorde mål i PP var mot Malmö 5 oktober.

I boxplay (spel i numerärt underläge) är LHC elva i SHL.

IKO-SIFFROR

Interna poängligan:

Viktor Lodin 14 (5+9)

Patrik Karlkvist 13 (6+7)

undefined
Viktor Lodin, Oskarshamn.

Räddningsprocent:

Emil Kruse 91.15

Marek Langhamer 89,72

SENASTE MÖTENA

230916: LHC-IKO 4–1

230223: IKO-LHC 6–3

221228: LHC-IKO 2–4

221105: IKO-LHC 4–5

221006: LHC-IKO 4–2

CITATET

"Hade vi haft normala powerplayprestationer här sista tre veckorna hade vi haft betydligt fler poäng på kontot tror jag. Det är en förbättringspunkt" (LHC-tränaren Klas Östman).

ODDS

1: 2.35, X: 4.20, 2: 2.64.

FÖLJ MATCHEN

Med vår liverapportering på Corren.se.

TV4 Sport Live 

TIPSET

2–4. LHC avgör i öppen kasse.

MER LHC-LÄSNING

Bänkad Costmar självkritisk: "Det suger"

PODD: "Musikspecial med Biffen"

LHC-supportrarna inför tuffa veckan: "Bör vara en enkel match"

Grecos första ispass som LHC-spelare

Jeff Jakobs, LHC:s assisterande tränare.
Jeff Jakobs, LHC:s assisterande tränare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!