Tack vare extra intäkter från NHL presenterade Linköpings HC nyligen ett positivt resultat på 4,2 miljoner för den gångna säsongen. Corren har tittat på samtliga SHL-klubbars bokslut – ni ser det i faktarutan här intill – och ovanligt många slutar den här gången på plus.
Sammantaget visar ligan svarta siffror på 41 miljoner kronor, vilket är på ungefär samma nivå som säsongen 2014/15 och betydligt bättre än i fjol då lagen totalt backade 27 miljoner kronor.
Därmed allt frid och fröjd?
Inte alls.
Anders Mäki ser fortsatt bistra tecken i skyn.
Han säger:
– Det känns som om segregeringen ökar. Det är oroande. De klubbar som går långt kan få till enormt höga vinster, men har du spelat färdigt tidigt blir det mer eller mindre katastrof, säger Mäki och nämner Örebro och Karlskrona som två tydliga exempel.
Det mest anmärkningsvärda resultat är på sitt Färjestads nästan 40 miljoner i vinst. Men överskottet där handlar i stort sett uteslutande om en fastighetsaffär. Så något hårddraget, men ändå: utan den försäljningen i Karlstad hade SHL gått plus minus noll.
– Det är klart att det inte är okej. Det ska inte få vara så att det sportsliga resultatet avgör så mycket från år till år. På så sätt kan man säga att affärsmodellen inte håller. Det är för många som överbudgeterar och satsar för hårt, säger Mäki.
Samtliga fyra semifinallag går med plus, även om det för Malmö blev med oväntat knapp marginal. Säsongens största förlorare är Skellefteå som backar med anmärkningsvärda 17 miljoner. Efter flera framgångsrika år finns dock där en buffert att ta av, vilket gör att bekymren för exempelvis Örebro och Karlskrona är betydligt större.
– Det är mycket möjligt att Brynäs har gjort ett bättre jobb än Örebro. Men inte 22 miljoner bättre, säger Mäki.
Det är ingen hemlighet att den kommande säsongen förväntas bli tuff för att få siffrorna att gå ihop. Det nya tv-avtalet, som årligen kan ge varje SHL-klubb uppemot 45 miljoner kronor från C More, träder inte heller i kraft förrän hösten 2018.
– Det blir som en extra kudde. Men jag har varit med om tidigare höjningar och titta hur det ser ut nu. Det har inte gjort klubbarna mindre anorektiska. Det vi måste komma till är att pengarna investeras så att vi med hjälp av dem kan tjäna nya pengar, säger Anders Mäki.