Stor besvikelse i Sverige: "Snöpligt"

Sverige var 39 sekunder från att spela JVM-final. Men det blev förlust i stället – Tjeckien besegrade Juniorkronorna med 2–1 efter förlängning. –Snöpligt för oss att släppa in så sent mål, säger förbundskapten Magnus Hävelid till TT.

För Sverige väntar nu bronsmatch.

Ishockey2023-01-04 23:16

– Det var ett ställningskrig där ute på isen, konstaterar Hävelid strax efter midnatt, svensk tid.

Sverige var på jakt efter sin 14:e JVM-final i ishockey. I semifinalen väntade Tjeckien, ett lag man redan hade mött i gruppspelet då det blev seger med 3–2 efter förlängning.

Nervositeten var kännbar och det märktes att mycket stod på spel. Efter en hackig och intensiv förstaperiod var det fortsatt mållöst. Carl Lindbom i det svenska målet stod för ett par vassa räddningar.

Jansson målskytt

I den andra perioden och efter klapp-klapp-spel drog formstarke Ludvig Jansson i väg ett tungt skott som betydde 1–0. Backen visste mycket väl hur man gjorde mål mot Tjeckien – när lagen möttes i gruppspelet blev han den store matchhjälten genom att göra 2–1-målet och sedan sätta avgörandet i förlängningen.

Juniorkronorna hade sedan ett gyllene läge att utöka ledningen via spel fem mot tre, men tjeckerna höll undan och ställningen efter 40 minuter var en svensk uddamålsledning.

– Vi har en 1–0-ledning och får spela fem mot tre, men tyvärr lyckas vi inte sätta dit pucken, säger Magnus Hävelid.

39 sekunder från en final

I den sista perioden hade Sverige kontroll över matchbilden, och länge såg det ut som att det skulle bli en finalmatch. Men med 39 sekunder kvar satte Tjeckien 1–1 genom David Jiricek och tog matchen till förlängning. Väl där drog Tjeckien det längsta strået och vann med 2–1, trots flera svenska heta målchanser.

– Det är en tuff match med hög intensitet. De spelar bra försvarsspel och det gör vi också. Det var ett ställningskrig där ute på isen. När det står 1–0 så är det körning åt båda hållen, säger en samlad förbundskapten till TT.

– Det är snöpligt att släppa in så sent mål, nästan i sista bytet. Det blir ändå förlängning och där gör vi det bra. Vi omgrupperar oss och skapar flera lägen, men får inte pucken över mållinjen. Och då vet man att det kan dyka upp något åt andra hållet, och det var precis det som hände. De tog tillvara på deras chanser, vilket är extra surt.

Kanada eller USA väntar

Nu gäller det att ladda om. För härnäst väntar bronsmatch för Sverige, mot antingen USA eller Kanada. Den matchen spelas under torsdagskvällen, vid 20.30, svensk tid.

– Vi ska ha ett lagmöte senare och vi ska säga att vi kommer möta ett annat lag som också har förlorat. Man ska inte deppa för mycket, för man måste inse att det handlar om en medalj. Vi ska göra allt vi kan för att komma åt den, säger Hävelid.