Titta, så mycket tjänar de förra LHC-stjärnorna i NHL

Möten med världens bästa spelare, stor uppmärksamhet från massmedia – och feta lönekuvert. Vi har här listat de sex spelarna, med anknytning till Linköping HC, som just nu har högst årslön i NHL.

Jakub Vrana och Gustav Forsling är LHC-bekantingarna med högst lön i NHL.

Jakub Vrana och Gustav Forsling är LHC-bekantingarna med högst lön i NHL.

Foto: Montage/Bildbyrån

Ishockey2022-07-21 11:00

1) Jakub Vrana, 26 år: 53,7 miljoner kronor i årslön. Kontrakt med Detroit Red Wings till 2023/24.

Efter flytten från Washington till Detroit tjänar Jakub Vrana mer pengar per säsong än någon annan som har spelat ishockey i en LHC-tröja. Tidigare rekord innehades av Johan Franzén som under elva raka säsonger tjänade 40,5 miljoner kronor. Vrana missade nästan hela fjolårssäsongen med en axelskada, men är nu tillbaka och ses som en nyckelspelare i ett ungt Detroit-lag där stortalanger som Lucas Raymond, Simon Edvindsson och Moritz Seider snart kan dominera ligan.

2) Gustav Forsling, 26 år: 27,3 miljoner kronor. Kontrakt med Florida Panthers till 2023/24.

Linköpingskillen fick sitt stora genombrott förra säsongen när han levererade 37 poäng på 71 matcher från sin backplats. "Forsling var en ‘no brainer’, sa jag när hans namn dök upp på waivers. Jag var helt säker på att han skulle göra succé", sa scouten Ulf Samuelsson till Expressen tidigare i år. Om utvecklingen fortsätter kan Forsling räkna med en rejäl ökning i lönekuvertet när kontraktet ska omförhandlas om två säsonger. 

3) Simon Lundmark, 21 år: 8,7 miljoner kronor. Kontrakt med Winnipeg Jets till 2023/24.

Det blev inte något annat än 57 framträdanden i farmarligan AHL för Simon Lundmark säsongen 21/22 som dock har framtiden för sig. Vissa traderykten har funnits senaste året, men nu verkar det som att backen blir kvar i Kanada. Tidigare under månaden presenterade Winnipeg Rick Bowness som ny huvudtränare och för Lundmark lär det innebära en ny chans att imponera tillräckligt mycket under försäsongen för att ges förtroende. 

Utöver dessa tre är även tre andra LHC-bekantingar kontrakterade på så kallade minimumkontrakt vilket innebär att de tjänar lika mycket som varandra.

Gabriel Carlsson, 25 år: 7,7 miljoner kronor. Kontrakt med Washington Capitals till 2022/23.

Gabriel Carlssons kontrakt med Columbus Blue Jackets gick ut efter förra säsongen, och förra veckan meddelade klubben att han inte kommer erbjudas ett nytt kontrakt. Backens underliggande statistik på flera områden var dock bra och därför kom det inte som någon överraskning när Washington Capitals under onsdagskvällen plockade upp backen på ett minimumkontrakt. Det tidigare kontraktet med Columbus var värt aningen mer: 9,2 miljoner kronor. 

Carl Dahlström, 27 år: 7,7 miljoner kronor. Kontrakt med Toronto Maple Leafs till 2022/23.

Dahlström har hoppat mellan NHL och AHL sedan flytten från Linköping 2016. Efter äventyr i Chicago och Winnipeg har han nu hamnat i topplaget Toronto. Känslan är att det där genombrottet behöver komma snart, annars kan det nog bli aktuellt med spel i Europa igen inom inte alltför snar framtid.

Erik Källgren, 25 år: 7,7 miljoner kronor. Kontrakt med Toronto Maple Leafs till 2022/23.

Målvakten Erik Källgren gjorde aldrig någon match för seniorlaget i LHC, men likväl åtta säsonger i J18 och J20. Efter ett lyckat och guldkantat slutspel med Växjö 2021 bar flyttlasset över till NHL och Toronto där han inledde sin första säsong med att vara tredjemålvakt. När skador dök upp tog Källgren dock chansen och höll nollan i sin allra första match med Toronto. En bedrift blott tre andra målvakter mäktat med i klubbens drygt 100-åriga historia. Många trodde att Källgren nu skulle få chansen som en av två målvakter. Men då Toronto i onsdags hämtade in Ilya Samsonov som komplement till Matt Murray är vägen mot en ordinarie startplats åter lång.

Övrigt: Bäst betald i världens bästa hockeyliga är Edmontons superstjärna Connor McDavid som tjänar 128,1 miljoner kronor per säsong. Högsta svenska lönen har Erik Karlsson med 118 miljoner kronor, vilket också är den fjärde bästa i hela ligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!