VM är ett härligt hockeyjippo - som ruinerar barnfamiljen

Hockey-VM är ett vårtecken lika säkert som rabarberpajen på verandan och årets första liljekonvaljer. Men behövs det verkligen så ofta - och har ni i VM-arrangemanget inte glömt bort en rätt så viktig grupp?

Maxade läktare när Sverige besegrade Finland sent under måndagskvällen.

Maxade läktare när Sverige besegrade Finland sent under måndagskvällen.

Foto: Johanna Säll

Ishockey2025-05-13 04:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Det ska sägas.

Min syn på hockey-VM har de senaste åren varit rätt så sval. De största stjärnorna är inte med och efter avslutad LHC-säsong känns det rätt skönt att slippa tänka på offside, hakningar och power-breaks på några månader.

Men visst.

Cashen ska in och hockeynätverket ska ha sitt. Då är såklart ett VM-arrangemang en lysande affär och efter att ha sett mina två första VM-matcher så kan jag absolut tycka att det är ett härligt jippo som visst har sin plats på säsongen. Och oj vilken nivå det finns hos de allra bästa spelarna. 

Välfylld arena. Men väldigt få barnfamiljer.
Välfylld arena. Men väldigt få barnfamiljer.

För vem? Det ska vi återkomma till.

Det var inte många ledsna miner varken på restaurangerna, i fan zone eller på Avicii Arenas blänkande nya stolar. Så "kundnöjdheten" är säkert hög och visst är den här turneringen ljusår hetare än valfri "Euro Hockey Tour".

Samtidigt. När jag sitter här och ser NHL-stjärna efter NHL-stjärna susa förbi i en hiskelig fart så kan jag inte släppa tanken på att det är förvånansvärt få barnfamiljer här.

Förklaringen?

Priset.

En enkelbiljett till Sverige mot Finland kostar cirka 1000 kronor. De absolut billigaste ligger runt 600 kronor, men de är i begränsad upplaga, och de absolut dyraste runt 2200 kronor.

Släng på lite popcorn och snacks i paus så kanske kostnaden för en person på hockey-VM hamnar runt 1100 kronor.

För en eller två hockeyintresserade kan det absolut funka. Men för en pappa eller mamma som vill ta med sig familjen?

I Fan Zone fanns VM-febern.
I Fan Zone fanns VM-febern.

Då behövs plötsligt pengar motsvarande ett års träningsavgift för ett barn, eller för den delen, en hel del ny idrottsutrustning. För att få heja på det svenska landslaget i ishockey, Tre Kronor.

Senaste hemma-VM (2013) var en ordentlig minusaffär på nästan 25 miljoner kronor och en del handlar om arrangemanget i sig. Svenska hockeyförbundets inkomster kommer främst via biljettintäkter, sponsorintäkter och dylikt får istället IIHF.

Det är klart. Då är biljettpriset det enda som förbundet kan justera för att få in cashen. Synd bara att det exkluderar barnfamiljerna.

Idrottens Affärer har skrivit att det svenska hockeyförbundet jobbar för att riva upp det nuvarande avtalet som ger IIHF och det globala mediebolaget Infront den största delen av kakan. 

En kaka som blir dyr för dig som är förälder och vill se Tre Kronor i VM. 

Erik Winell är förutom sportreporter på Corren också doktor i företagsekonomi med specialinriktning marknadsföring och elitidrott.

Pengarna bakom hockey-VM

Turneringsformat: 16 lag i två grupper, följt av kvartsfinaler, semifinaler och final samt bronsmatch.

Kommersiellt avtal: Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har ett avtal med Infront Sports & Media, baserat i Schweiz och ägt av kinesiska Wanda Sports Group, som gäller till 2033.

Rättigheter: Infront hanterar alla kommersiella intäkter från VM, inklusive sändningsrättigheter (exempelvis Viaplay i Sverige) och reklam på arenor.

Arrangörsintäkter: Den lokala arrangören gör främst intäkter i form av biljetter och annan kringförsäljning.

Kritik mot formatet: Trots kritik mot antalet deltagande lag är förändringar i turneringsformatet uteslutna under det nuvarande avtalet.

Global utveckling: Att mindre hockeynationer deltar ses som positivt för sportens globala tillväxt.

Källa: Idrottens Affärer