VM-målvakten jagar revansch för OS-förnedringen

Förlust med 0–11 och utbytt efter nio insläppta mål. Nu vill Emma Söderberg se till att VM-kvartsfinalen mot Kanada inte blir samma mardröm som den i OS. –Det ska bli kul att få chansen till revansch, säger Damkronornas målvakt.

Emma Söderberg vill ha revansch för mardrömmen i OS. Arkivbild.

Emma Söderberg vill ha revansch för mardrömmen i OS. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-08-31 16:42

OS-kvartsfinalen i Peking i februari blev en plågsam historia för Emma Söderberg och hennes lagkamrater.

Det 24-åriga målvaktsesset från Örnsköldsvik, som pluggar och spelar ishockey på college i USA, fick sitt genombrott i OS.

Men mötet med slutliga guldmedaljören Kanada blev...plågsamt.

Söderberg byttes ut efter två perioder, då hade hon släppt in vart fjärde skott och sammanlagt nio mål.

Så vad lär man sig av en sån match?

– Att vara med från start, vi ska ha respekt för dem, men vi ska inte ge dem för mycket tid och rum. Vi ska bara ut och köra och sätta mycket press på dem. Det är när de får tid som de är bra, säger hon.

Aldrig vunnit

Historien är inte heller särskilt uppmuntrande.

Sverige har mött Kanada 15 gånger i mästerskapssammanhang och aldrig vunnit.

– Det är inget vi går och tänker på. Vi ska vara redo för att ge dem en bra match och gå för att vinna. Oavsett historien, säger Söderberg.

Och under inträffar ju – om än inte särskilt ofta.

De två nordamerikanska giganterna Kanada och USA har, om man plockar bort deras inbördes möten, förlorat varsin gång i utslagsmatcher i mästerskapshistorien.

Sverige slog USA i OS-semifinal 2006. Miraklet i Turin. Finland slog Kanada i VM-semi 2019.

"Tagit steg"

Damkronorna har varit nere i källaren och vänt efter VM-degraderingen 2019. Emma Söderberg tycker att hennes landslag utvecklats jämfört med OS i Peking som blev det första mästerskapet med "nya" Damkronorna.

– Vi har tagit steg, det visar ju resultaten, säger hon.

I OS tog sig Damkronorna med nöd och näppe till kvartsfinal efter två segrar i gruppspelet. I VM-gruppspelet blev det tre raka segrar innan 0–3-förlusten mot Tjeckien i gruppfinalen.

Söderberg själv försvinner efter VM till University of Minnesota-Duluth för sin femte säsong där – och utnyttjar det extraår som pandemistudenterna erbjudits.

Hon tog en kandidatexamen i företagsekonomi i våras och siktar på en likadan i ekonomi kommande läsår.

Dessutom vill hon vinna de nationella collegemästerskapen, NCAA, efter att ha förlorat finalen mot Ohio State förra säsongen.

– Det har vi kämpat för i alla år jag varit där och kommit närmare för varje år. Det vore stort, säger hon.

Sedan kan det bli en återkomst till SDHL och kanske hemstadens Modo.

– Jag har inte tänkt så mycket ännu, men jag har varit borta länge från Sverige så det är klart det lockar.

Fakta: Två superskrällar – och nästan en

+ OS-semifinal 2006, Sverige-USA 3–2 efter straffar.

Utan tvekan den största skrällen genom tiderna inom damhockeyn. Damkronorna slogs vid den här tiden med Finland om bronset i de stora mästerskapen. Men ingen hade kunnat tro att Miraklet i Turin skulle inträffa. Sverige hämtade upp 0–2 efter två mål av Maria Rooth och i straffläggningen slog hon till igen, liksom 16-åriga Pernilla Winberg som blev segerskytt. Målvaktsbjässen Kim Martin räddade alla straffar och 37 av 39 amerikanska skott under de första 65 minuterna. Sverige föll sedan i OS-finalen mot Kanada.

+ VM-semifinal 2019, Finland-Kanada 4–2.

Finland hade laddat för hemmafesten i Esbo länge – och höll på att gå hela vägen till guld. I semifinalen var tvåmålsskytten Ronja Savolainen och målvakten Noora Räty, 43 räddningar, två av de största bland de många hjältarna.

+ VM-final 2019, Finland-USA 1–2 efter straffar.

Den här hade varit etta på listan om Finlands segermål i förlängningen inte hade dömts bort. Ett domslut som var kontroversiellt och kom efter en evighetslång videogranskning där backen Jenni Hiirikoski bedömdes ha kört på amerikanske målvakten Kacey Bellamy vilket gav Petra Nieminen öppet mål. Matchen gick till straffar där USA:s Annie Pankowski avgjorde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!