Sprickan i Hockeyligan, elitklubbarnas organisation, är djup sedan fem av klubbarna - LHC, Färjestad, Frölunda, HV 71 och Djurgården - på tisdagen sagt upp det så kallade aktieägaravtalet. Officiellt är viktigaste skälet att de inte vill binda upp sig i ett femårigt nytt tv-avtal.

Det betyder i klartext att elitserien, som den ser ut i dag, är i fara redan till säsongen 2010-11.

Christer Mård säger:

- Det händer mycket i hockeyvärlden och ingen vet vad som blir nästa steg. Vi har inte tagit några beslut och vill se vilka alternativ som finns innan vi gör det. Då kan vi inte låsa fast oss i ett nytt femårigt avtal när den pågående utredningen inte är klar.

När är den det, då?

- I slutet av året.

Hetaste tipset, för att möta den hårdnande konkurrensen, är enligt vad Corren erfar alltjämt en självständig nordisk liga med de största svenska och finländska klubbarna samt någon eller några klubbar från Norge och Danmark. Fast det är ingenting som Christer Mård vill uttala sig om.

Inte än.

Däremot avfärdar han bestämt ryktena om att elitserieklubbarna med störst ekonomiska muskler vill starta en liga med KHL.

- Att vi skulle bli en del av KHL? Nej, så kommer det aldrig att bli. Däremot kan det finnas ett utbyte eller någon slags relation. Vi måste skapa en större marknad. Man kan tycka att hockeyspelare tjänar bra, men ska vi behålla de bästa måste ekonomin ökas.

Vilken marknad tittar ni på?

- Vi tittar på allt och pratar med flera olika parter. I första hand rör vi oss i Norden. Det måste även fortsättningsvis vara en stark svensk bas. Publiken i Linköping vill se svenska lag. Absolut.

I vilken serie spelar LHC nästa höst?

- Det är det ingen som vet.

Beskedet att de fem klubbarna bryter sig ur Hockeyligan innebär en tydlig markering om det allt tuffare klimatet. I framtiden blir marknaden lika viktig, eller ännu viktigare, än hur klubben ser ut.

- Vi har olika åsikter om hur vi ska gå vidare, säger Christer Mård, som även är ordförande i den så kallade NT-utredningen.

- Det känns som att det måste finnas en dold agenda. Om de inte har en färdig plan att rulla ut inom kort skulle jag bli otroligt förvånad. Det känns illojalt, och är en total spricka mellan oss, säger Stefan Jonsson, klubbdirektör i Södertälje, en av de sju klubbar som vill fortsätta satsningen på elitserien, till TT.

Med tillägget:

- Vår bedömning är att publiken vill ha en svensk liga, med svenska lag från svenska städer. En elitserie med AIK istället för LHC och Leksand istället för HV låter ju inte så dumt. Jag tror de överskattat värdet på sina egna varumärken.