Svenska folket röstade fram skidskytten som vinnare av Radiosportens prestigefyllda pris för årets prestation 2018.

Öberg gick till slut en duell med orienteraren Tove Alexandersson, som var den sista nominerade kvar i kampen om priset tillsammans med Öberg.

Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta om ett OS-guld. Det här betyder jättemycket för mig. Att jag nu på något sätt kan förstå att jag kan beröra folk så som jag har blivit berörd av idrottsliga prestationer förut, det är så otroligt häftigt. Att kunna beröra folk är det finaste med idrotten. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Hanna Öberg i sitt tacktal.
Artikelbild

| Skidskytten Hanna Öberg har chansen att vinna Jerringpriset. Arkivbild.

Den 23-åriga skidskytten vann sensationellt guld på vinter-OS i Pyeongchang i fjol och förutom det individuella guldet i distans var Öberg även en starkt bidragande orsak till damernas OS-silver i stafetten.

Tidigare i vinter stod det klart att Öberg vann Svenska Dagbladets bragdguld för sin insats i OS. Med Jerringpriset blir hon den 13:e idrottaren att ta "dubbeln" under samma år.

Inför Idrottsgalan var åtta idrottare nominerade till priset. Strax före galan stod det klart att Tre Kronor och Henrik Harlaut, freeskiing, inte hade fått tillräckligt med röster och senare föll även simmaren Sarah Sjöström, travkusken Björn Goop, rallycrossföraren Johan Kristoffersson och stavhopparen Armand Duplantis bort, och det stod då mellan Öberg och orienteraren Tove Alexandersson.