Redan i kvalet syntes det att Charlotte Kalla hade bevarat decemberformen bra, trots att det var hennes första tävling efter ett par veckor av tung träning.

Det är ju kul att tävla på hemmaplan. Men det var också skönt att kunna behärska att det har varit ganska mycket snöfall här. Det var utmanande, säger Charlotte Kalla.

Föll i spurtstrid

Hon hade andra bästa tid i kvalet, endast slagen av norska Anna Svendsen, och tog sig sedan kontrollerat vidare från både kvarts- och semifinal.

I finalen hamnade hon en bit efter inledningsvis men kämpade sig tillbaka och fick göra upp om segern i spurtstrid med Jonna Sundling och norskan Lotta Udnes Weng. Med en halv skidas marginal tog Weng hem segern före Sundling och Kalla.

Men jag är glad över pallplatsen, det var riktigt skoj att tävla i dag. Det är en tuff bana med långa åktider, vilket gynnar mig. Men det var ett tufft motstånd, där jag hade svårt att ta mig upp i fältet. Det kostar lite när man inte är med i starten, och jag känner att fick ut det jag hade i dag, säger Charlotte Kalla.

Herrtävlingen vanns av Eirik Brandsdal, en av fem norrmän i finalen. Svenske Teodor Peterson blev trea, och norske Mattis Stenshagen tvåa.

"Långt nere i källaren"

För Emil Jönsson går det fortsatt inget vidare. Jönsson tog OS-brons i sprint för fyra år sedan men säsongen har hittills kantats av skador och sjukdom. I Piteå slogs han ut redan i kvalet.

Själv säger han att missen berodde på felvallade skidor, och att det stressar honom inför den fortsatta jakten på en OS-biljett.

Nu återstår det två världscuptävlingar och bara en klassisk sprint. Det är väldigt lite, säger Jönsson till Expressen.
Nu är jag långt nere i källaren, långt ner på botten. Inte ett resultat, ingenting.

32-åringen har två världscuptävlingar i sprint (Dresden och Planica) på sig att övertyga Sveriges olympiska kommitté om att han förtjänar en plats i OS i Pyeongchang i februari.

Tävlingarna i Skandinaviska cupen fortsätter på lördagen med fristilslopp, 10 kilometer för damerna och 15 kilometer.