25 grader varmt och inte ett moln på himlen. 140 personer i alla åldrar är samlade på gräsmattorna vid Nääs Kursgård. 72 av dem är klädda i den traditionella vita dräkten och snart ska dem få visa hur de har utvecklats under denna säsong. Det har blivit dags för gradering i den koreanska kampsporten taekwondo. Eftersom man kan träna och gradera på fler platser än hos just den klubb man tillhör, så har många tagit sig hit även utifrån, vilket har skapat lite av ett klubbrekord.
De energiska ledarna har spridit ut sig över området för att genomföra sina moment med alla deltagare som delats in i grupper efter sin nivå.
– Deltagarna går igenom fem stationer där de får visa upp sina kunskaper. Det är olika svårigheter beroende på vilken nivå man avancerar till, förklarar Martin Kämpe, grundaren av Borensbergsförgreningen och en av ledarna i KFUM Taekwondo Linköping.
Philip Lamberth, 11 år, är lite spänd och nervös för dagens test och kan inte riktigt sätta fingret på vad som är roligast.
– Allt är kul, svårast är nog terminologin.
För att avancera måste man visa på att man klarar samtliga delar: Fyspass, teknik, kamp, terminologi samt poomsae där man visar upp mönster utan motståndare. Kampen görs parvis där man går en kort match mot varandra. Spark på korrekt vis, träff i huvud och bål ger poäng. Terminologin, som kanske är det svåraste, är ren teori där man ska kunna förstå och uttala de olika momenten i ursprungsspråket koreanska.
Avslutande är det moment som kanske de flesta tycker är roligast, kross, då man ska ta isär en planka på mitten med enbart en träff.
Samuel Axling och Malte Forsberg, 11 år, som har tränat sedan i höstas och fastnat för sporten ska få avancera till gult bälte om de klarar sig igenom dagen.
– Det är kul att lära sig självförsvar, och språket kanske kommer till nytta om jag åker till Korea någon gång, säger Samuel.
– Sparring och kross är det roligaste, tycker Malte och fortsätter:
– Jag tycker inte något är speciellt svårt än så länge, min mamma tränar också och kan behöva lite hjälp med terminologin ibland så då får jag öva med henne.
Visst kan det vara tufft att lära sig ett nytt språk, men ledarna poängterar att det inte är det moment som flest brukar kugga på.
– Vi vill se kämpaglöden, så länge den finns så går man oftast vidare även om man kanske slarvat på några ord, säger Martin.
Efter fem timmar där samtliga visat upp sina kunskaper och nervositeten försvunnit, delas diplom och nya bälten ut till alla dem som klarade sitt prov. Glädjande, så klarade sig alla 72 deltagare sin gradering och dagen avslutades med glass och hamburgare.