– Nu slipper vi de stora differenserna och vi får bättre förberedande matcher inför kval uppåt, säger Stefan Nygren, tävlingskonsulent på Östergötlands innebandyförbund.

Den nya tuffare damettan startar i slutet av september och kommer att bestå av nio lag. Boxholm, Linköpings universitet, Solfjäderstaden, Vingen/IBF Norrköping och Åtvidaberg/Linköping IBS U från Östergötland och FBC Nyköping, Katrineholm, Nykvarn U och Telge U från Södermanland.

Det blir dubbelmöten, 18 omgångar och 16 matcher var. Ettan går direkt till allsvenskt kval, ett kval som spelas i två omgångar som den gångna säsongen. Tvåan och trean i nya ettan får playoffspela om ytterligare en allsvensk kvalplats.

Det blir också en division 2-serie med samarbete över länsgränsen. Av de åtta östgötalagen i tvåan, där Borensbergs IBC bland annat ingår, är tre lag nystartade: Berg, Antvarden och Svärtinge.

Lagen i tvåan spelar enkelmöten mot Sörmlands lag. Även Endres U-lag från Gotland är med i division 2-serien. Så det kan bli resor till ön för östgötalagen.

– Utgångsläget är att Endre spelar alla hemmamatcher borta, men om något lag vill åka till Gotland och spela så betalar Endre i så fall resan. Det kan ju vara en upplevelse, säger Stefan Nygren.

Utöver detta kommer Östergötland att ha en damjuniorserie med tio lag, även den tillsammans med Södermanland.

– Det känns jättepositivt, vi har ju knappt haft några damjuniorlag alls tidigare, säger Nygren.

Första åren blir det fri anmälan till ettan eller tvåan, men i framtiden kan det också bli upp- och nedflyttning mellan serierna.

Nya damettans första match är Boxholm mot Solfjäderstaden den 28 september.