Det var Ljungsbrokillen Gabriel Sandör som vann SM i sprintdistans det här året och nu är det klart att han kommer få tävla om SM-medaljen på hemmaplan nästa säsong. Linköping som destination har varit en drömstad för det svenska triathlonförbundet, och nu blir drömmen verklighet. Den 16 juni går startskottet för tävlingen.

– Linköping är en drömdestination för oss på grund av det geografiska läget – det ligger väldigt bra till för hela Sverige. Sedan är Linköping en expansiv folkhälsostad som gått ut med folkhälsomål, säger Emma Igelström som är marknadsansvarig för triathlonförbundet.

En annan faktor till att Linköping varit högt på önskelistan för förbundet är på grund av Linköpingsklubben Nocout:s framfart.

Artikelbild

| Ljungsbrokillen Gabriel Sandör.

– Nocout är väldigt starka. De är också unika genom sitt nytänkande och nyskapande. Föreningen har växt enormt mycket bara de sista åren. De kommer vara med som arrangör i det här, säger Igelström.

Emma Igelström själv har sina framgångar i simningen där hon tagit fyra VM-guld, ett VM-silver, tolv EM-guld, två EM-silver och tre EM-brons. Hon menar att de största skillnaderna mellan sin karriär i simning och det hon ser i trathlon är närheten mellan eliten och motionären.

–  Det jag fastnade för med triathlon är att världsstjärnan är ute på banan samtidigt som motionären. Det är ett ganska coolt och unikt koncept. Det blir en väldigt familjär stämning, säger hon.

Eliten kommer att tävla med SM-status, men samtidigt kommer det arrangeras flera lopp i olika klasser under dagen. Därför kan alla som vill delta i tävlingen vara med. Hur banan kommer att läggas är dock inte helt spikat.

– Det är mycket som ska till för att man ska få en triathlonbana att fungera med bland annat tillstånd för att få stänga av vägar för att banan ska fungera. Det vi vet är att målet kommer vara på Stora torget och att simningen kommer vara i Stångån. Det kommer att vara en varvbana som gör att man kommer se utövarna springa förbi flera gånger, berättar Igelström och fortsätter:

– Vi vill få en publikvänlig bana där vi kan utnyttja destinationerna och det som finns i staden. Det ska vara till för alla. Det är inga inträdesavgifter utan alla är välkomna att komma och kolla.