– Linköping är hemma för mig och min familj och jag känner mig stolt över att kunna representera en klubb som har en, för mig, passande värdegrund, säger hon i pressmeddelande.

Succé och en stor roll som lagkapten i tyska storklubben Wolfsburg – men under de senaste åren har det med ojämna mellanrum surrats en del om att Nilla Fischer kan vara på väg tillbaka till Linköping, där hon tidigare spelat i ett och ett halvt år.

Nu är det klart.

Artikelbild

Beslutet är taget och flerårskontraktet till december 2021 påskrivet.

– I sex säsonger har jag haft förmånen att spela för ett av Europas bästa lag där vi lyckats vinna många titlar. Det har varit roligt och utmanade. Nu ser jag fram emot, och känner mig mycket inspirerad att återgå till LFC. Det finns mycket jag hoppas kunna bidra med i jakten på titlar och Europaspel, säger hon.

Efter VM i Frankrike nästa sommar återvänder 34-åriga landslagsstjärnan till Linköping, varifrån hustrun Maria Michaela kommer och där familjen numera har sin bas.

Uppgifterna bekräftas också på allsvenska klubbens hemsida. För LFC är det naturligtvis en mycket tung prestigevärvning. Det är ingen hemlighet att främst även Rosengård ville ha Fischer den dag hon återvänder till Sverige.

Under EM-slutspelet i Nederländerna förra sommaren sa Fischer till Sporten angående en eventuell flytt tillbaka till Sverige – och till Linköping.

– Jag har alltid sagt att jag vill spela något år till i svenska ligan, men vi får se vad kroppen säger. Jag hoppas på det. Men det är nog frun som får bestämma den gången. Hon har rättat sig efter mig så många gånger tidigare.

Nilla Fischer har en imponerande meritlista med 170 landskamper, VM-brons och OS-silver. Med Wolfsburg har det också blivit en Champions league-titel och flera ligasegrar. Dessutom: de senaste åren inröstad i världslaget.

– Fantastiskt att få hem Nilla Fischer till LFC. Hon är en av världens bästa mittbackar och att hon är lagkapten för ett av lagen i senaste Champions League-finalen talar för sig själv. En fantastisk ledare på och utanför plan och kommer att bidra med en rutin som få besitter, säger Olof Unogård, LFC-tränaren.

Fischer nämner i sin tur tränaren som en förklaring till hemflytten.

– Jag ser fram emot samarbetet med Olof Unogård som har ett öppet feministiskt synsätt. Jag kan således fortsätta vara hela mig själv hos LFC, säger hon.

LFC-ordföranden Christer Mård om drömvärvningen:

– Det här är en spelare som stått högt på vår önskelista. Det faktum att vi lyckats värva hem Fischer är en tydlig indikator på att 2018 års damallsvenska ska bli en parentes i klubbens historia. Vi ska tillbaka och tävla om SM-guld.