Det var Radiosporten som på tisdagen avslöjade de senaste turerna i den långvariga innebandysoppan. Beslutet om nya ligan togs under söndagen, i efterdyningarna av den konflikt med Svenska innebandyförbundet som briserade i september. Kärnan i konflikten har varit att Sveriges 28 elitlag under en längre tid arbetat för att få mer inflytande över dam- och herrligorna i SSL, som ägs av förbundet.

Ambitionen är nu att starta utbrytarligan PFL redan till hösten.

Linköping IBK är en av de många klubbar som ännu inte anmält sig till superligan och även om inget formellt beslut är taget talar allt för att man väljer att hoppa på tåget. Beslutet tas av allt att döma på ett snabbinkallat styrelsemöte under onsdagen. Senast på söndag ska också en anmälan eller avanmälan vara inlämnad till förbundet.

Exakt vad ett avhopp från förbundsserien skulle innebära för klubbarna är oklart.

Johan Fredriksson säger:

– Jag och Christer (Kindvall) har från klubbens sida jobbat med det här i några år nu och vår rekommendation är att satsa på PFL. Det är där som de andra bästa klubbarna kommer att vara.

23 av 24 föreningar i högsta ligan var med på helgens elitkonferens och bara Växjö, som valt det andra spåret, saknades.

– Alla var överens om att gå vidare i egen regi. I grunden är det ingen som vill göra det här utan förbundet, men därifrån har det varit tydligt att förhandlingarna är stängda, säger Johan Fredriksson.

Vad är magkänslan?

– Det känns spännande och kul. Framförallt att det finns en enighet och framåtanda att gemensamt göra något riktigt bra. Samtidigt är det tråkigt att det gått så långt och att det skötts så illa. Innebandyn är värd mer än att förbundet bara säger nej tack.

– Sen är det klart att den här frågan tar mycket energi när det borde vara fokus på annat så här års, säger Fredriksson.

Krister Kalte, ordförande i FSSL, säger till Radiosporten:

– Vi har tvingats till det här. Förbundet har inte ens startat en förhandling. De slog igen dörren och sedan dess har den inte ens stått på glänt. Det är beklagligt att det blir så här, men nu är vi där och alla är positiva att komma igång och det här kommer definitivt utveckla innebandyn.

– Ställningstaganden som är gjorda hittills från förbundet och förbundsstyrelsen är att vi inte är i ett läge att kunna tacka ja till den överenskommelse som erbjudits från utbrytargänget, säger Krister Azelius, styrelseledamot i Svenska innebandyförbundet.

Förbundet ska hålla en presskonferens under onsdagen.