Klubbarnas kritik: "Riskerar att försvinna"

Höjda hyror i sportcentret på Stångebro riskerar två föreningars framtid. "Förhoppningsvis har vi en klubb kvar nästa säsong", säger BMK Götas ordförande Patrik Strängberg.

BMK Götas ordförande Patrik Strängberg och Linköping tennisklubbs ordförande Niklas Eriksson är starkt kritiska till hur

BMK Götas ordförande Patrik Strängberg och Linköping tennisklubbs ordförande Niklas Eriksson är starkt kritiska till hur

Foto: Claes Nilsson

Sport2019-10-02 16:00

Badmintonklubben gör tillsammans med Linköpings tennisklubb gemensam sak och levererar skarp kritik mot förhållandena i sportcentret på Stångebro. Anläggningen ägs av det kommunala bolaget Lejonfastigheter som hyr ut lokalerna till det privatägda Sportcenter. BMK Göta och LTK hyr å sin sida tider av Sportcenter, en situation som nu i det närmaste har blivit ohållbar i samband med den ombyggnation som sker i lokalerna.

LTK:s ordförande Niklas Eriksson och Patrik Strängberg är märkbart irriterade över hur de blir behandlade och kommer snabbt fram till det som de anser är kärnfrågan: Ska en kommunalägd fastighet verkligen ha en privatägd hyresgäst? 

– Hade anläggningen varit privatägd, så visst...då kan de bygga bort en ideell verksamhet. Men här är det kommunen som äger. Hur kan man tillåta att ideella föreningar puttas ut på det här sättet, frågar sig Patrik Strängberg.

Vad vill ni ska hända?

– Vår önskan från början var att kommunen, och kultur och fritid, ska vara hyresgäst så vi kan få samma villkor som de flesta andra idrottsföreningarna i stan. Det är så det funkar i 95 procent av alla andra fastigheter som Lejonfastigheter äger. Vi vill hitta en hyra som vi klarar av. De flesta föreningar hyr en heltimme i en idrottshall för 70-80 kronor/timme. Vi betalar ungefär fyra gånger så mycket trots att vi är lika ideella som alla andra, säger Patrik Strängberg.

Niklas Eriksson fyller i: 

– Jag har förståelse för Sportcenter och Håkan Petersson (ägaren). Han är en entreprenör och behöver tjäna pengar. Men det är förstås uppenbart att deras ekonomiska intressen krockar med vår verksamhet som är ideell föreningsverksamhet.

Anläggningen genomgår en förvandling, en multihall har byggts i samma lokal som badmintonklubben håller till och senare under hösten kommer ett antal padelbanor att stå färdiga på två tidigare tennisbanor. Det har gjort att Lejonfastigheter höjt hyran för Sportcenter, som i sin tur tar mer betalt av föreningarna.

Patrik Strängberg och Niklas Eriksson kämpar nu med att hålla liv i sina klubbar.

– Vi har detta år som ett "övervintringsår" och försöker att överleva, säger Patrik Strängberg.

BMK Göta, med 170 medlemmar, hyrde förra säsongen runt 100 timmar i veckan av Sportcenter, men med de nya hyrorna är klubben nere på åtta timmar. Den nya hyran skulle från början inneburit en 55-procentig höjning, men efter förhandlingar sänktes den rejält. Ändå har man inte råd att vara kvar på Stångebro. 

– Lyckligtvis har vi sent in på säsongen hittat tider i Collegium, men det är inga toppentider. Vi har redan tappat duktiga ungdomar och tävlingsspelare som gått till Norrköping. Många medlemmar är besvikna och jag förstår dom, säger Patrik Strängberg.

Linköpings tennisklubb, med runt 400 medlemmar, har ett gällande kontrakt till sista december 2020 och drabbas inte direkt av de höjda hyrorna, men Niklas Eriksson är ändå orolig och upplever dessutom att samarbetet med hyresgästen Sportcenter är ett stort problem. Två tennisbanor har försvunnit till förmån för de nybyggda padelbanorna och enligt Eriksson har Sportcenter inför den här säsongen tagit bort 22 timmar i veckan för tennisklubben.

– Vi har blivit erbjudna andra timmar, men naturligtvis på sämre tider. Vi kan inte ha vår tennisskola mellan klockan 21 och 22 på kvällen. Sportcenter driver sin tennisakademi som är en direkt konkurrent till oss och dom vill såklart ha de bästa tiderna, säger Niklas Eriksson.

Håkan Petersson, som driver och äger Sportcenter, håller inte med om uppgiften att drygt 20 timmar i veckan försvunnit för tennisklubben.

– Nej, det stämmer inte. Men det har ju blivit två färre tennisbanor, alla får anpassa sig, säger Håkan Petersson.

Niklas Eriksson och Patrik Strängberg vill veta hur kommunen ser på driften av sina anläggningar framöver. 

– Vill man driva det kommersiellt, då vet vi det. Då kan vi lägga ner, avslutar Niklas Eriksson. 

Höjda hyror och samarbetssvårigheter ställer till problem i nyrenoverade och ombyggda Sportcenter i Linköping.
Höjda hyror och samarbetssvårigheter ställer till problem i nyrenoverade och ombyggda Sportcenter i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!