LÄS MER: Maif kan tvingas ställa in hockeyskolan

Efter att ammoniakläckan upptäcktes i början av juni stängdes Motala Isstadion ner för besökare. Efter besiktningen konstaterade räddningstjänsten att ingen verksamhet får bedrivas på anläggningen innan felet är åtgärdat.

"Det är långa leveranstider och efter besiktning har vi fått beskedet att anläggningen kan vara i full drift till vecka 44", säger Bengt-Erik Thorsson, enhetschef fastighetsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Pär Beckne, klubbchef IFK Motala.

Arbetet med Isstadion påverkar både bandyplanen och ishallen.

"Vi är måna om att hitta en så bra lösning som möjligt. Vi har varit i kontakt med Vadstena kommun och Vadstena Fastighets AB, som sköter driften av Vadstena Ishall. Vi har en positiv dialog och kommer att ingå ett avtal kommunerna emellan, Målsättningen är att kunna erbjuda Motalaföreningarna isträning i Vadstena från vecka 35", säger anläggningschef Thomas Martinsson i samma pressmeddelande.

För Maif innebär det att klubben är tvungen att ställa in hockeyskolan, vilket brukar samla runt 60 barn, samt att seriepremiären måste flyttas till Vadstena ishall.

– Första matchen för oss är vecka 40 och vi har fyra-fem matcher innan anläggningen kan vara i full drift. De kommer behöva flyttas till Vadstena. I den hallen får det bara vistas 150 personer samtidigt, och det inkluderar både spelare och tränare. Det kommer bli en stor pengaförlust för oss, säger Maifs ordförande, Stefan Svärd.

Artikelbild

| Stefan Svärd, ordförande Maif.

Han fortsätter:

– Det är tråkigt att barnen missar sommarskolan. Det är ungefär 16 pass/barn som är där. Det är få ishallar som har is under sommaren och de hallar som har är redan uppbokade. Det går inte att få ihop en flytt av sommarskolan, tyvärr.

I början av säsongen kommer åldersgrupper gå ihop och träna tillsammans i Vadstena för att alla ska kunna få möjlighet att träna på is.

– Det viktigaste för oss är att barnen får komma ut på is och stå på skridskorna. De behöver åka och träna skridskoteknik, det andra får komma sen, säger Stefan.

LÄS MER: Ammoniakläcka stänger området vid isstadion

För IFK Motalas del ligger bandypremiär för A-laget risigt till. Som det ser ut just nu kommer bandypremiären bli framflyttad i och med att Vadstena inte har en bandyplan, utan bara en ishall. Det är dock inte seriepremiären som oroar klubbchefen Pär Beckne mest.

– Vi kommer inte hinna ha några träningar på hemmaplan innan serien drar igång. Vi kommer behöva hitta tider i andra ishallar. De är bokade på eftermiddagar och kvällar så våra träningar kommer behöva ske under dagtid, säger Beckne.

I förra veckan fick IFK Motala 50 000 kr av ATG Drömfond för jobbet med deras skridskofritids och i september kommer ATG Drömfonds ambassadör, Peter "Foppa" Forsberg, till Motala för att spela in en film som ska visas i TV4 Nyhetsmorgon. Inspelningen av den här filmen kommer nu behöva ske i Vadstena istället för på Motala isstadion.

– Det här är en sportslig katastrof. Just nu fokuserar vi dock på att hitta bra lösningar på problemen för att kunna hitta bra förutsättningar för våra spelare, fortsätter Beckne.

Både Stefan Svärd och Pär Beckne skyller inte problemet på någon. De konstaterar att anläggningen är över 50 år gammal och säger att de vet att kommunen gör allt vad de kan för att lösa situationen, men att det är tråkigt att deras föreningar blir lidande.