Motala AIF hockys ordförande Stefan Svärd träffade i veckan ledningen för Mjölby hockey för att diskutera ett eventuellt samarbete mellan klubbarna. Men det handlar inte om ett samarbete på seniornivå.

Utan om att kunna fylla trupperna i de äldre ungdomslagen. För där menar Stefan Svärd att det måste göras något för att vända trenden.

– Vi tappar ju spelare från tolv år och uppåt och då måste vi ju fundera på vad vi gör för fel. För fel gör vi ju när de slutar. Målet för vår verksamhet är ju att ha lag i alla åldersklasser. Men när numerären sjunker så blir det ju allt tuffare. Det är ju en sak att åka med tio spelare i ett lag för 10-åringar. Men när de kommer upp i tonåren så blir det jobbigt, säger Svärd.

Hur långt har ni kommit i planerna på ett samarbete?

– Vi från styrelsen i Maif har tagit en första kontakt med Mjölby för att höra hur de tänker. Sen ska ju Mjölby dra det här i sin ledarorganisation för att se hur de kan implementera det. Sen ska vi träffas igen och diskutera om det är möjligt att få till något. Vi ska även höra med HC Wettern och se hur de har det, säger Svärd.

Han är dock tydligt med att ett eventuellt samarbete inte kommer handla om att slå ihop några lag.

– Målet är att spelarna ska vara kvar i sina respektive föreningar. Ingen av oss vill ju dränera antalet lag i Östergötland. Det handlar mer om att några spelare från Mjölby kan komma och spela någon match hos oss eller tvärtom. Tidigare har det ju varit så att spelare skickats upp eller ner mellan våra lag för att fylla trupperna. Men då kan det ju lätt bli så att några får spela för mycket, säger Svärd.

Han fortsätter:

– Poängen är ju att alla ska få spela hockey. Sen om de tränar i Motala och spelar några matcher i andra föreningar spelar ju ingen roll. Det viktigaste är ju att de får spela och ha kul. Jag tror att det kan vara att det blir för allvarligt för tidigt som gör att många lägger av.

Maif har till kommande säsong förstärkt i ledarstaben på ungdomssidan. För där kommer Jonas ”Linkan” Lindström, som tidigare varit både spelare och assisterande tränare för klubbens A-lag, in som tränare för klubbens A-pojkar.

– Jonas har ju erfarenhet och kunskap. Så det kommer bli bra. Så där satsar vi på att i alla fall ha ett eget lag som ska spela i A2. Och nu ska ju Mjölby ha ett lag i A1 så där skulle vi ju kunna hjälpa varandra.