Marija Banusic, som vann den interna skytteligan i LFC under guldsäsongen i fjol, hade kontrakt säsongen ut, men med tanke på att hon under senaste månaden knappt fått någon speltid alls har det talats en hel del om klubbyte.

Och nu är det klart.

Anfallaren har skrivit kontrakt med Beijing BG Phoenix i Kina där hon återförenas med tränaren Kim Björkegren, som hon många gånger pratade mycket gott om under förra säsongen.

– Jag har mitt SM-guld, vilket är det största och egentligen enda relevanta man kan vinna inom svensk damfotboll. Jag känner att jag uppnått det, och var redo för nya utmaningar. Jag styrs av just utmaningar, både som spelare men även som människa, och ser fram emot att komma till en professionell miljö i Kina. Jag ser fram emot att hjälpa laget, och att göra laget bättre vilket de kommer att bli med mig. Det är en utmaning som är svår att tacka nej till och jag ser verkligen fram emot att återförenas med Kim Björkegren och Elena Sadiku, säger Marija Banusic.

Linköpingskillen Björkegren har gjort en säsong i den kinesiska klubben och är nöjd över forwardsvärvningen.

– Det känns riktigt spännande att dels få jobba med Marija igen. Jag vet att hon har goda förutsättningar att kunna ta den här ligan med storm. Att spela framför en spelare som Vero Bouquete kommer att passa Marija perfekt. Vi har saknat en naturlig målskytt under våren, och den luckan kommer definitivt att fyllas av Banusic. Hon kommer få tid och utrymme att göra det hon är bra på, säger han.

Marija Banusic har den senaste tiden saknats i LFC av "personliga skäl". Nu lämnar hon alltså klubben trots ett halvår kvar på kontraktet.

– Vi kommenterar inga summor, men är nöjda med den uppgörelse vi kommit överens om. Vi önskar Marija lycka till, säger LFC-ordföranden Christer Mård.

Som vi avslöjade i förra veckan är det också klart att en annan forward, Natasha Dowie, lämnar klubben efter vårsäsongen. Däremot vill inte Mård utlova någon offensiv värvning i sommar.

– Vi får tillbaka Lina (Hurtig) efter sin skada och Marija har inte spelat så mycket på slutet. Så det känns inte som om vi står och faller med det. Men självklart håller vi koll på marknaden, säger LFC-basen.

Tränarfrågan?

– Jag hoppas att vi ska ha det klart ganska snart.

Vi söker Marija Banusic.