Jag ska cykla Vätternrundan nästa helg och funderar på hur jag ska tänka med mat och dryck under loppet? Jag räknar med att det kommer att ta mig cirka tolv timmar och så länge har jag aldrig tidigare varit fysiskt aktiv.
Gunilla Lindeberg: Hej! Vilken imponerande och häftig utmaning du står inför. Vi är ju alla olika och de som har kört flera Vättrenrundor skräddarsyr sitt upplägg som de tycker funkar bäst. En tumregel är att äta och dricka ofta under loppet. Och utnyttja depåerna redan i början även om kroppen då inte skriker efter påfyllning. Men om man väntar för länge med att fylla på vätska och energi blir det svårt att hinna ifatt senare under loppet.
Om du har ätit rejält med kolhydrater dagarna före rundan så räcker det förrådet lite längre under loppet, men det kan aldrig räcka hela vägen så påfyllning behövs. I depåerna finns vatten, saft, honungsdryck, blåbärssoppa, kaffe, bulle, banan, sportdryck och inte minst den obligatoriska saltgurkan som ger ett viktigt salttilskott. Sedan är det ju klokt att inte testa alltför häftiga utmaningar för magen just denna dag. Ett klokt drag är att ha kört till exempel med sportdryck under dina långpass innan så du vet att det funkar. Under löppass kan magen revoltera rejält mot sportdryck eller söta drycker men på cykeln brukar det funka bättre – magen är ju mer stilla där...
Och lite i taget brukar funka bättre än stora doser på en gång. Du kommer ju också behöva en hel del vätska; hur mycket är ju svårt att sia om eftersom loppet både kan gå i 30-gradig värme eller vara rejält kylslaget. (Jag håller tummarna för att det blir en skön mellantemperatur och medvind hela varvet runt!).
Det är ju många som har cyklat Vätterrundan genom åren och arrangörerna har samlat på sig mycket kunskap. Om du går in på vatternrundan.se och läser i Nybörjarguiden finns det mycket tips om mat, dryck och annat.