Skulle Hovland vinna på Vesterby? Inte helt säkert

Ingen annan idrott har lika tuff konkurrens som golfen. Spelkvalitén på Vesterby kommer vara skyhög – trots att spelarna är långt från världstoppen.

Viktor Hovland är världens just nu hetaste golfspelare på herrsidan. Skulle han vinna på Vesterby? Högst troligt, men helt säkert är det inte.

Viktor Hovland är världens just nu hetaste golfspelare på herrsidan. Skulle han vinna på Vesterby? Högst troligt, men helt säkert är det inte.

Foto: John David Mercer

Krönika2023-08-30 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någon mer än jag som suttit klistrad framför tv-n de senaste söndagskvällarna? Golf är oslagbar underhållning – kan faktiskt inte komma på någon annan sport jag hellre ser. Norrmannen Viktor Hovland har spelat drömgolf när den amerikanska proffstouren gått in i sitt slutskede och fått svåra banor att se som rena Kalle Anka-konstruktioner. Allt har fungerat och i söndags kammade han hem totalsegern – 200 miljoner kronor fick han visst för besväret.

Steget kan tyckas oerhört långt till veckoslutets tävling (torsdag-söndag) på Challengetouren som avgörs på Vesterbys golfbana söder om Linköping. Och på många sätt är det ju så. Arrangemang, kvalité på spelet, prispengar, banstandard, publikintresse...ja, det skiljer en vintergata mellan USA-touren där Hovland och hans kamrater huserar jämfört med Henric Sturehed, Matteo Manassero och övrigas vardag på Challengetouren. 

Den största gemensamma nämnaren hittar vi nog i själva spelet. Nu får ni inte sätta kaffet i halsen – men om vi leker med tanken att Viktor Hovland skulle spela på Vesterby de kommande dagarna är jag inte alls säker på att han skulle vinna. Storfavorit? Självklart. Högst trolig vinnare? Japp. Hundra procent säkert att han vinner? Nej. 

Här någonstans kommer min poäng. Ingen annan individuell idrott är lika tuff att slå sig fram i som golf. Konkurrensen är så ofantlig hård – både på dam- och herrsidan. Så många som tränar, kämpar och fajtas för att nå fram genom den stora massan. Bara några få lyckas, och på Vesterby finns drygt hundra spelare som inte har nått fram än. Alla vill ta minst ett kliv upp till Europatouren och helst två steg – till USA-touren.

Den stora mängden duktiga golfspelare är faktiskt inte alltid positivt för tävlingsarrangörer som Landeryd. Spelet den här veckan kommer hålla hög kvalité, vi kommer få se många fina slag och låga resultat. Men profilerna får man leta länge efter. Challengetouren är inget för Alex Norén, Henrik Stenson eller någon av Europas toppspelare. Italienaren Matteo Manassero har vunnit fyra gånger på Europatouren och varit rankad 25:a i världen, men har länge haft problem med formen och 30-åringen kommer smyga lika obemärkt förbi som de flesta andra de här tävlingsdagarna.

Därför kommer en tävling på den här nivån aldrig att bli någon folkfest. Corren kommer i alla fall att liverapportera från den första tävlingsdagen – håll utkik då.