Det finns inget att skylla pĂ„, ÅFF

FrĂ„n allsvensk mittenplacering till division 2 pĂ„ fem Ă„r. Hissen nedĂ„t har gĂ„tt fort för Åtvidabergs FF. För fort.

Mörker för ÅFF och Alem Plakalo.

Mörker för ÅFF och Alem Plakalo.

Foto: Peter Jigerström

Krönika2019-11-02 16:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r bara fem Ă„r sedan nu. För tredje sĂ€songen i rad kom lilla Åtvidabergs FF Ă„tta i stora allsvenskan och i avslutningsmatchen besegrades redan klara mĂ€starlaget Malmö FF pĂ„ Kopparvallen.

Det kĂ€nns som en annan tid. En annan tid nĂ€r det i Ă„rsberĂ€ttelsen stod att ÅFF tog sikte mot Europa. Men verkligheten har hunnit ifatt klubben och nu skriver vi november 2019, molnen hĂ€nger tungt över Åtvidaberg och till vĂ„ren spelar klassikern i division 2.

Den stora frĂ„gan Ă€r – vad hĂ€nder nu? Har hissen i seriesystemet stannat dĂ€r den ska stanna nu? Eller kan den vĂ€nda uppĂ„t igen?

En sak vet jag och det Ă€r att ÅFF rĂ€knats ut mer Ă€n en gĂ„ng tidigare men likt FĂ„gel Fenix rest sig ur askan och lyckats komma tillbaka. Det var en sanslös prestation att tre Ă„r i rad komma Ă„tta i högsta serien, men med facit i hand Ă€r det lĂ€tt att konstatera att drömmarna och visionerna inte rimmade med verkligheten och plĂ„nboken.

Efter det har föreningen fÄtt betala priset för fartblindheten och gÄtt vilse i sina egna och omgivningens förvÀntningar.

Minns ni vad som hÀnt under turbulensen frÄn hösten 2014 och framÄt?

Om inte – hĂ€r Ă€r en kortkort repetition.

2014

Allsvenska insatsen Àr en succé, men parallellt med sportsliga framgÄngar har de ekonomiska varningsklockorna börjat att slÄ runt Kopparvallen. Prognosen visar pÄ nÀstan fyra miljoner minus, styrelsen stÀller sina platser till förfogande och elitlicensen Àr i fara.

HÄkan Dorm och Anders Holst kallas in för att rÀdda klubben ur krisen, men sÄ hÀr i efterhand gÄr det onekligen att diskutera. Innan Äret Àr slut presenteras Roar Hansen som ny trÀnare efter populÀre Peter SwÀrdh

2015

Anette Hörström Johansson vÀljs till första kvinnliga ordföranden i klubbens 107-Äriga historia. Efter diverse extraordinÀra ÄtgÀrder under vintern visar bokslutet plötsligt pÄ en glÀdjande vinst pÄ 845 000 kronor.

Sportsligt blir det en sĂ€song att glömma, efter hemska 0–6 mot Falkenberg Ă€r degraderingen till superettan ett faktum och pĂ„ lĂ€ktaren sitter supportrar och grĂ„ter. I slutet av Ă„ret kommer uppgifter om nya varsel i klubben och det ekonomiska lĂ€get Ă€r ytterst anstrĂ€ngt. 

Igen.

2016

Ny ordförande saknas pĂ„ Ă„rsmötet, men Linköpingspolitikern Muharrem Demirok anmĂ€ler sitt intresse pĂ„ twitter (!) och tar över. Sportsligt gĂ„r det över förvĂ€ntan, ÅFF slutar sexa i superettan och diverse mer eller mindre ovĂ€ntade miljonintĂ€kter gör att det slutar med ett mindre plusresultat.

Problemet?

Överskottet borde ha varit betydligt större.

2017

Viss optimism rÄder, men premiÀrsmÀllen med 0-4 mot VÀrnamo sÀtter tonen för hela sÀsongen. Nedflyttningsspöket svÀvar tidigt över Kopparvallen och tidigt pÄ hösten fÄr trÀnaren Roar Hansen lÀmna. Assisterande Andreas Thomsson och Mathias Andersson tar över och Hansen blir enbart manager.

Men det hjĂ€lper inte. ÅFF rasar ur den svenska elitfotbollen och resultaten gĂ„r dessutom hand i hand med ekonomin. Det ser illa ut och till och med Ă€nnu vĂ€rre Ă€n vad nĂ„gon trott.

2018

NÀr Ingvar Gustavsson tar över som ordförande visar bokslutet pÄ ett underskott pÄ nÀstan 4,7 miljoner kronor och ett negativt eget kapital pÄ 2,8 miljoner kronor. Det finns i stort sett inte pengar till nÄgonting och som en symbolisk ÄtgÀrd slopas till och med sköljmedlet.

Sportsligt blir det en dans pĂ„ slak lina, med fortsĂ€ttning pĂ„ den trĂ€narkarusell som började snurra hösten innan och som sedan dess bara fortsatt. Men kontraktet rĂ€ddas och en vinst pĂ„ 615 000 kronor ses som en stor framgĂ„ng.

2019

UngefÀr som andra Äret i superettan. Optimism innan, besvikelse efter. Rickard Johansson fÄr tidigt lÀmna trÀnarjobbet och ersÀtts av Tor-Arne Fredheim. Till en början ser det lovande ut, men sÄ följer en poÀngtorka modell XXL och nÀr nu division 1-tÄget gÄr pÄ Kopparvallen stÄr Ànnu en ny trÀnarduo med Jesper Ny och mÄlvaktsikonen Henrik Gustavsson och suckar. Kvar pÄ planen sitter nÀstan alla spelare. NÄgra av dem grÄter.

Det har varit en tydlig uppryckning under senaste veckorna. 

Men det har varit för sent.

Det gör ont nĂ€r drömmar dör, men ÅFF har ingenting att skylla pĂ„. Det var aldrig nĂ€ra i slutmatchen, men det kĂ€ndes faktiskt ett tag som att det var det.

Det Ă€r ingen hemlighet att jag Ă€r ytterst kritisk till alla trĂ€narbyten, för Ă€r det nĂ„got som inte varit tillrĂ€ckligt bra för att nĂ„ upp till mĂ„len sĂ„ Ă€r det spelarna. Brett och jĂ€mnt, men för jĂ€mngrĂ„tt och ospetsigt. Det gĂ€ller ocksĂ„ att inse vad du Ă€r bra pĂ„, spela pĂ„ det sĂ€tt som faktiskt ger dig störst chans att vinna och det har inte gjorts under för stora delar av sĂ€songen. Det gjordes ett allvarligt och offensivt försök i slutmatchen, men drömlĂ€gen bommades och chansen försvann.

Nio poĂ€ng pĂ„ de fem sista matcherna Ă€r bra, men division 1-platsen kastades bort i somras. Med det hĂ€r laget borde inte ÅFF ha hamnat sĂ„ hĂ€r illa till och att döma av alla tomma lĂ€ktarplatser var det uppenbarligen mĂ„nga som givit upp i förvĂ€g.

Perspektiv Àr överhuvudtaget inte Ätvidabergarnas bÀsta gren och jag minns att jag i vÄras skrev:

"Jösses, vad det klagas och det Ă€r inte utan att man undrar vad det finns för perspektiv. ÅFF Ă€r inte vad ÅFF har varit och har för tillfĂ€llet varken sportslig kvalitet, ekonomiska muskler eller organisation i övrigt för att ha superettan som realistiskt mĂ„l."

Nu Ă€r Åtvidabergs FF i division 2 och uppenbarligen Ă€r det dĂ€r klubben hör hemma.

Just nu.

Egentligen finns inte sĂ„ mycket att vĂ€lja pĂ„. Ännu en gĂ„ng mĂ„ste det börjas om, satsas ungt, nosas efter talanger och fĂ„s tillbaka mer av sjĂ€l och hjĂ€rta. SĂ„ bygg nytt. Var konsekventa. BestĂ€m er för en identitet och stĂ„ för den. Fokus pĂ„ spelarutveckling och ungdomsverksamhet. 

Det Ă€r numera inte mĂ„nga i ledningen och en ytterst tunn organisation, men Ingvar Gustavsson & Co behöver visa handlingskraft och vĂ€lja spĂ„r för Ă„tertĂ„get. Hellre att det tar tid att bygga en hĂ„llbar grund Ă€n att det blir nĂ„got som platsar i ”Fuskbyggarna” pĂ„ tv. FortsĂ€tt med intĂ€kterna först och utgifterna sen.

NĂ„gon ny trĂ€nare ska förstĂ„s in (igen) och frĂ„gar ni mig hade jag gĂ„tt stenhĂ„rt pĂ„ Kristian ”Pligg” Bergström. Varför inte med Henrik "Fimpen" Gustavsson vid sin sida? KulturbĂ€rare kan man inte ha för mĂ„nga av.

Gustav Jansson deppar i Falkenberg.
Gustav Jansson deppar i Falkenberg.