En thriller med finsk touch tog IFK vidare

En gjorde första målet, en var bäst av alla, och en höll nollan. Det var en stark finsk touch på IFK Motalas avancemang till SM-kvartsfinal.

IFK Motalas lagkapten Fredrik Lönn sträcker sig efter bollen. Det var kamp i åttondelsfinalen där båda lagen offrade sig för att vinna. IFK Motala ville mest och gick vidare till kvartsfinal med minsta möjliga marginal.

IFK Motalas lagkapten Fredrik Lönn sträcker sig efter bollen. Det var kamp i åttondelsfinalen där båda lagen offrade sig för att vinna. IFK Motala ville mest och gick vidare till kvartsfinal med minsta möjliga marginal.

Foto: Thomas Augustsson

Krönika2022-02-23 22:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jännitysnäytelmä. Ett ord jag aldrig tidigare skrivit. Men det var en ovanlig bandykväll på K bygg arena. Jännitysnäytelmä betyder thriller på finska och det var precis vad vi fick uppleva. En rysare av finländskt snitt där ett enklare ord, sisu, av hela laget var det som tog IFK Motala vidare i SM-slutspelet.

2-0 blev det mot Vänersborg efter en stor kamp av båda lagen och det var precis det som behövdes för att gå vidare. 4-4 slutade åttondelsfinalen och då gick Motala vidare tack vare fler mål på bortaplan, Fredrik Lönns två reduceringar från i måndags.

Lönns mål var oumbärliga inomhus då och nu i returen utomhus var det de finska spelarna som var tungan på vågen för östgötarna. Casper Hänninen gjorde det viktiga 1-0-målet som visade vägen, Aleksi Seppänen visade en fart och kraft i sin åkning och sitt spel som vi inte sett sedan förra sidan nyåret, och Jussi Aaltonen höll nollan i en slutspelsmatch. Mer går det inte att göra för en målvakt.

"Jo, en assist kunde han kanske gjort också, men det tar vi nästa gång. Nej, vars, Jussi gjorde allt vi kunde begära", log Seppänen.

Jag skrev att Aaltonen förlorade den finska målvaktsmatchen i matchen i måndags, men nu tog han revansch och kvitterade till 1-1 där mot Kimmo Kyllönen. Bortakeepern var riktigt het på olika sätt där han både blev påkörd av Motalaspelare, men också flera gånger gav igen med sina gigantiska handskar. Rallarsvingarna gav någon utvisning, men kunde gett mer.

Det var kamp i ordets rätta bemärkelse och för IFK Motalas del sköttes den mest passionerat av anfallaren Jonas Enander som också gav och tog smällar, och efterslängar, i båda halvlekarna. Det veks inte undan och det var därför som IFK vann och nu belönas med en kvartsfinalserie mot mästarlaget Villa-Lidköping.

Nu har IFK-laget kommit undan det misslyckande det hade varit att åka ut mot Vänersborg och nu blir resten av säsongen bara bonus. En skön sits som underdog mot Villa där IFK inte har något att förlora.

Jag noterade att IFK:s omklädningsrum efter segern var vidöppet för alla utomstående människor. Efter att ha varit tillslutet som en bunker långa stunder under vintern. Jag vågade mig in och fick känna vilken skön kväll detta var.

Jag hörde Hänninen och Seppänen mellan bänkarna ivrigt prata finska om matchen. Det är inte omöjligt att ordet jännitysnäytelmä fanns med någonstans i konversationen. 

Karta: K Bygg Arena