Linköpings yngsta hejaklack får det svänga som i Mello

Innebandy är en sport där ett lag kan gå från en desperat kvitteringsjakt – till en solklar ledning, på kortare tid än vad Panetoz hinner dansa klart en Mellohit.

Linköping IBK gör mål – hemmaklacken jublar. I Libks 7–5-seger mot Dalen blev det en hel del måljubel. Lagkaptenen Matej Jendrisak blev tvåmålsskytt.

Linköping IBK gör mål – hemmaklacken jublar. I Libks 7–5-seger mot Dalen blev det en hel del måljubel. Lagkaptenen Matej Jendrisak blev tvåmålsskytt.

Foto: Erik Winell

Krönika2023-02-11 20:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det visade inte minst Linköping IBK, och deras hejaklack, när de, precis innan Theoz och gänget drog igång Mellofesten, vände ett 0–1-underläge till 3–1-ledning på knappa fem minuter.

I hörnet i Sporthallen finns nämligen ett speciellt gäng av unga innebandyspelare som varje hemmamatch den här säsongen har trummat på sina trummor och dansat fram sitt lag. Jag tror inte man ska underskatta betydelsen av deras insats, eller deras svartvitmålade flaggor.

Innebandy är en sport som, olikt melodifestivalen, har det tufft att fylla sina hallar, inte minst i Linköping. Men drag drar ofta folk, och drag är något som Linköpingsklacken vet hur man skapar.

– Vi är ett gäng 14-16-åringar som själva spelar innebandy. Det var faktiskt Libk som ställde fram trummor för något år sedan och dem tog vi över. Sen har vi bara fortsatt, säger klackledaren Jacob Hjelmar.

Libks nyckelspelare och poängspruta, Oskar Seth, håller med till fullo.

– De verkar gilla oss och det är riktigt bra att de är här och härjar. I en stad som Linköping drar inte innebandyn så mycket publik och då blir det viktigt att ha en klack.

Tillbaka till matchen. Den schlagersnabba vändningen i början av den andra perioden bäddade vägen till en seger med 7–5 mot Dalen. Även om det var veteranen Matej Jendrisak som med sina två mål blev Libks störste matchhjälte under lördagen går det inte att bortse från det faktum att superduon Simon Palmén och Oskar Seth gjorde poäng – för tionde (!) raka matchen.

Den poängproduktionen kommer behövas om Libk ska infria löftet att inte upprepa fjolårets floppslutspel då laget, efter en imponerande grundserie, inte hade någon chans mot Storvreta.

– Vi har pratat om det där internt. Vi ska bli slutspelsklara så fort som möjligt och sen slipa på detaljer inför slutspelet.

För Seth och Libk vill spela innebandy länge i vår.

– Jag tror att när vi kommer igång så är vi svåra att slå. Men om publiken kommer hit och det blir lite härjigt...då kommer det vara jobbigt att slå oss.

Slutligen, melodifestivalen och superligan i Innebandy kanske inte har alltför många likheter. Men. Båda kräver att sina artister är på topp när våren rasar in. 

Den formtoppningen måste spelare som Oskar Seth, Simon Palmén och Oskar Hovlund få stenkoll på i vår.

Då kan Linköpings kanske yngsta hejaklack få köpa in fler trummor.

Oskar Hovlund, Libk, vrålar efter en utvisning.
Oskar Hovlund, Libk, vrålar efter en utvisning.