Nesligt mållöst igen, men inget att deppa för i IFK

Det finns en speciell rivalitet mellan IFK Motala och Västerås SK i bandy. Nesligt då att bli mållöst två gånger i rad. Men jag tycker inte att IFK ska deppa.

IFK Motala och Västerås SK är två bandylag på hög nivå. VSK kan utmana om SM-finalplats och IFK har stor chans på kvartsfinal, bedömer Jens Bollius efter lördagens match.

IFK Motala och Västerås SK är två bandylag på hög nivå. VSK kan utmana om SM-finalplats och IFK har stor chans på kvartsfinal, bedömer Jens Bollius efter lördagens match.

Foto: Jens Bollius

Krönika2022-01-15 20:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett osexigt resultat att hemma förlora med 0-2. I fotboll är det vanliga siffror för ett lag som inte räcker till, men i bandy är det ännu tristare. Det säger: "Ja, vi lyckades inte med mycket. Inte motståndaren heller, men tillräckligt för att besegra oss."

0-2 hemma, som det blev för IFK Motala mot de mesta mästarna, är ingenting som ger självförtroende.

Det finns liksom ingenting att ta med sig.

Jag kommer ihåg en diskussion jag hade med tränaren Dennis Gustafsson när IFK förlorade i allsvenskan med 0-2 mot Gripen. Trollhättelaget var ungefär lika mycket favorit då som Västerås var nu efter sin segersvit och 11-0 i november. Jag frågade varför IFK-laget inte ville gå till anfall mot Gripen. "Nej, då hade det blivit tvåsiffrigt i baken", försvarade sig Dennis.

Den viljan var det dock inget fel på i dagens Sjöholm-ledda IFK. IFK anföll trots att VSK hade bättre lag på papperet även utan storstjärnan Martin Landström som inte var med. IFK vände om en del, men anföll. Men det ville inte studsa med. Det sköts, det skapades hörnor och det försöktes spelas igenom, men VSK stoppade allt när laget tog sjunde raka.

Här ska vi säga att VSK, som i höstas sades nästan helt sakna spelare som tänkte defensivt, var bra bakåt. Målvakten Henrik Kjellsson och liberon Rasmus Sjöström var mycket bra. Kanske är det den balansen som gör att många, inklusive jag, tror att Västeråslaget kan utmana om en finalplats i mars.

VSK-ledaren Johan Ganebro menade att det handlar om något så enkelt som hårt jobb. Med det får man marginalerna med sig i en jämn match som Ganebro tyckte att det var i Motala.

Tyvärr var det en lite beige insats av IFK, svårt att hitta poängtagare i betygsligan. Men å andra sidan, samma insats mot ett sämre lag hade garanterat gett många poängkandidater och många snygga mål. Som det lär bli mot Tellus nu på måndag.

Så 0-2 mot VSK gör alltså inte att jag tvivlar på IFK:s stora möjlighet på kvartsfinal. Det var ändå en sorts stabilitet som visades.

Viktor Spångberg då? Ja, vi drog alla efter andan när han krockade med Fredrik Lönn. Men han reste sig och jag tror att han kommer att bli ännu bättre mot slutspelet, när han är mer inkörd i VSK-maskineriet. Jag tror att Spångberg har god chans att få spela de stora matcherna, som en final, redan i år. Det som jag tror var främsta anledningen till att han drog.

Karta: K Bygg Arena