När damallsvenskans tv-avtal med TV 4 gick ut efter säsongen 2015 tappade klubbarna vardera runt en miljon kronor i bidrag. Efter det sändes matcherna endast på webben – fram till i höstas när SVT gick in och visade nio matcher med guldkampen i fokus.

Nu är det klart att det blir en fortsättning – och att satsningen utökas något.

SVT kommer att sända totalt tolv matcher under säsongen – sex matcher på våren och sex på hösten. Premiären blir 15 april, då regerande mästaren LFC möter hårdsatsande nykomlingen Växjö på Linköping arena.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson säger i ett pressmeddelande:

– Det var många som såg våra sändningar i fjol med stort intresse och därför känns det riktigt bra att även i år kunna bjuda svenska folket på fotboll från damallsvenskan, en liga där både nuvarande och blivande landslagsspelare kämpar om ligatiteln men också om en plats i VM-laget 2019.

LFC-bekantingen Frida Östberg blir tillsammans med Markus Johannesson expertkommentator.

– Vi kommer att få se ett delvis nytt Linköping och ett revanschsuget Rosengård. Jag tror också att Göteborg kommer att kunna ta poäng av topplagen. Det ska bli superkul att få följa de nya stjärnorna som redan slagit sig in i landslaget, säger Östberg och nämner LFC-nyförvärvet Filippa Angeldahl som ett exempel.

Om det nya avtalet betyder mer ersättning till de allsvenska klubbarna är oklart.

– Vi har inte fått något besked om vad det innebär. Däremot är det riktigt kul att matcherna ska visas. Jag hoppas att de väljer fler av våra matcher, säger LFC:s klubbdirektör Maria Hagström.