På onsdagen presenterades prestigevärvningen. Efter två år i franska Montpellier återvänder Stina Blackstenius till Linköping FC – och redan på lördagen speladehon från start i träningsmatchen mot Djurgården.

– Det är mycket nytt men det är väldigt kul att spela igen såklart. En första match är alltid en första match och dessutom är det många spelare i laget som jag inte spelat med tidigare, säger Stina Blackstenius om sin första match sedan återkomsten.

Anfallsstjärnan var sig lik.

Artikelbild

Mycket spring i benen, löpvillig i djupled, men den här gången inte inblandad i så många chanser värda namnet. Där behöver av förståeliga skäl slipas en del på samarbetet med övriga.

– Jag har gjort tre träningar vilket inte är så mycket och det är mycket nytt att komma in i. Det har varit mycket känslor och tankar under de senaste dagarna, men det är kul att vara igång, säger Blackstenius.

Det tog dock inte många minuter innan nollan sprack.Lina Hurtig spelade snyggt fram till KosovareAsllani som frispelad satte bollen nära stolpen. Målfixarna var tillbaka efter skador och bidrog i offensiven. Hurtig spelade bara en knapp halvtimme, men både det och Asllani utgick efter en halvlek var uppgjort i förväg.

Med Blackstenius i laget har LFC under veckan lanserat ett nytt spelsystem som närmast kan liknas vid en 4–2–2–2-formation. Den påminner mycket om den som användes 2016 när ett stjärnfyllt LFC tog guld och bara vann och vann och vann. Nu var det Mimmi Larsson och Blackstenius, som i vanliga fall konkurrera om landslagsplatsen, som istället spelade bredvid varandra i anfallet under den första halvleken.

Artikelbild

– Det är nytt att vi spelar ihop helt plötsligt och dessutom är två forwards, men vi har tid på oss att bygga ihop någonting. Det ska nog kunna bli bra och man måste börja någonstans.

Det var alltså ett måls ledning i paus och så långt var det mycket som såg lovande ut med LFC-spelet. Andra halvlek blev jämnare och Djurgården bjöd frikostigt på självmål till 2–0. Reduceringen kom sedan med matchens sista spark och i andra matchen tog LFC första segern för säsongen.

– Vi har inte hunnit prata om vad vi ska jobba vidare på utan det får bli en matchanalys nu i veckan. Nu har man bara en känsla att gå på. Det är en hel del som vi behöver jobba på både i anfalls- och försvarsspelet. Flåset och allting kändes ändå bra men man ska komma in i en matchform. Jag har inte spelat på ganska länge och jag har inte haft någon rytm i matchsspelandet så det gäller att hitta tillbaka till den, säger Blackstenius.

Nu har man försäsongen på sig att få alla bitar på plats och redan till nästa match är det skarpt läge med cupmöte med Jitex.