LÄS MER:"Guld – men ingen bonus: "Horribelt".

”Svenska mästare och 0 kr i vinstpengar. Hur är det ens möjligt? Horribelt!” skrev LFC på sin Twitter efter att de vunnit SM-guld för andra året i rad. Men nu har det blivit ändring på det.

Under de senaste två säsongerna har pengarna som tidigare gått till de svenska mästarna delats ut i en så kallad solidarisk utdelning. Men inför den här säsongen har Elitföreningen damfotboll, EFD, valt att återinföra guldbonusen, ett beslut som togs på årsmötet i slutet av mars.

– Nu har klubbarna själva beslutat att det ska finnas en bonus på 200 000 kronor till de som vinner damallsvenskan i år, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD till Expressen.

Vid sidan av guldbonusen på 200 000 kronor får ettan och tvåan i damallsvenskan även ett tillskott på 250 000 kronor var i en så kallad Europabonus. Något som funnits sedan 2013. Samtidigt kommer samtliga klubbar fortsatt få ta del av föreningens intäkter.

– Vi har lite mer medel nu, så det är inte så att nummer tolv (damallsvenskans sämsta lag) har mindre pengar i år än vad de hade förra året, säger Wijkström till Expressen.

LÄS MER:"Ny vinst – nu kan LFC få bonus"

Både företag och privatpersoner kan skänka pengar till segerpotten, som är ett initiativ taget av en av FC Rosengårds sponsorer.

LÄS MER: Storsatsning – vi sänder alla matcher

I dagsläget är potten uppe på 92 000 kronor. Den tidigare LFC-spelaren Caroline Seger, som nu spelar i FC Rosengård, är ansiktet utåt för satsningen. Hon vill belysa damfotbollens ekonomiska situation och bland annat få till ett bättre tv-avtal.

– I bland måste man våga vidga sina vyer och prova något nytt, säger Caroline Seger till Expressen och fortsätter:

– Vi kan aldrig mäta oss med herrarnas pengar om vi inte får fantastiska tv-avtal. Och som det ser ut i dag så gick SVT in och visade fyra matcher mer än förra året, men ska man ställa sig upp och jubla? Sorry, men nej det gör jag inte. För det är 2018 och vi kan fortfarande inte se varje match i damallsvenskan.