Efter SM-guldet med LFC 2016 flyttade han vidare, blev norsk förbundskapten och tog Anders Jacobsson med sig som assisterande. Det började inget vidare, med misslyckat EM för två år sedan. Nu är tonläget något helt annat och på lördag kväll väntar åttondelsfinal i VM mot Australien.

– Klart att det är stor skillnad hur snacket går jämfört med EM. Samtidigt vet du också hur fort det kan svänga. Skulle vi förlora nu blir det säkert skriverier igen. Men oavsett vad tycker jag att vi har visat att vi är jävligt bra, säger Martin Sjögren när vi når honom i Nice på franska solkusten.

Tillsammans med sina kollegor är han mitt uppe i analysen av det som står på tur.

Australien inledde med överraskande förlust mot Italien, men har sedan slagit Brasilien och Jamaica. I sistnämnda matchen svarade hyperfarlige anfallaren Sam Kerr för alla fyra målen. Så Norge kan inte komma och säga att de inte är varnade...

– Vi mötte dem i Algarve i vintras och fick stryk med 4–3. Det var jämnt och kunde ha gått hur som helst. Klart att det är ett bra lag som vill spela sig fram och slå mycket inlägg mot Kerr som är extremt vass i straffområdet. Men jag tror ändå att det kan passa oss rätt bra, säger Sjögren.

På vilket sätt?

– De är sämre i sitt försvarsspel och har rätt långsamma mittbackar. Där kan finnas hål att utnyttja.

Och sen kan det bli England i kvartsfinalen?

– Ja, ganska likt Australien. Fast lite bättre. Så kan man säga. Men vi är inte där än.

Läget med stjärnan Caroline Graham Hansen, som skadades senast?

– Ser bra ut. Vi räknar med att hon spelar.

LFC-mittfältaren Frida Maanum har så här långt haft en roll som inhoppare och får med största säkerhet fortsätta så. Ingrid Syrstad Engen och Vilde Böe Risa har gjort det bra på centrala mittfältet och tillsammans med mittbacksduon Maria Thorisdottir och Maren Mjelde bildat en stark grund för det norska spelet.

– Vi hade det lite jobbigt mot Sydkorea, men vi vann matchen. Annars har vi varit riktigt bra. Inte minst mot Frankrike där jag tycker att vi var värda poäng, säger Martin Sjögren.

Nu avgjordes matchen av en så kallad VAR-dömd straff och Sjögren gillar inte utvecklingen.

– Nej, det har blivit för mycket. Man får inte helt ta bort domarens roll. Han eller hon måste fortfarande få döma. Annars blir det som i ishockey med en massa väntan och avbrott och det går inte i fotboll, säger han.