Han ska leda LFC:s nya ungdomssatsning

Inför förra säsongen lades LFC:s juniorverksamhet ner. Men redan nu, knappt ett år senare, görs en ny satsning med ett F17-lag. Mannen som ska leda verksamheten framåt är den tidigare Kentytränaren Fredrik Falkevall.

Fredrik Falkevall är motiverad inför den nya utmaningen som LFC:s F17-tränare.

Fredrik Falkevall är motiverad inför den nya utmaningen som LFC:s F17-tränare.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2019-12-05 07:00

Diskussionerna mellan Kenty och Linköping FC startade nästan direkt efter att LFC:s tidigare F19-lag lades ner. I somras kom också Fredrik Falkevall in i bilden och var positivt inställd till samarbetet redan från start. 

– Det finns en lucka i Östergötland för de där bästa tjejerna som vill satsa och inte är redo för att spela damfotboll riktigt än. Det triggade mig att få ge den möjligheten till tjejerna. Vill man inte gå upp till division 2, 3 eller 4 när man är 16 år är det bra om det finns en annan väg. Jag tror det är bra för flickfotbollen i länet, säger Falkevall. 

Han är tidigare känd för att bland annat ha tränat Hjulsbro och Kenty på herrsidan och har varit verksam i herrfotbollen i 25–30 år. Han valde sedan att sluta som tränare, men när dottern började spela fotboll i Kenty blev han alltmer inslussad i sporten på nytt. Sakta men säkert fick han också mer och mer ansvar för tjejernas träning. Och inte heller har han tyckt att det varit en så stor skillnad att träna ett flicklag jämfört med ett herrlag. 

 – Det finns småsaker som skiljer. Ibland kan jag tycka att killarna känner att de klarar saker som de egentligen inte klarar medan tjejerna inte riktigt vågar trots att de egentligen kan. Det som de gjort 100 gånger på träningen vågar de inte göra på match för att man kan misslyckas. Killarna är mer kaxiga och tror att de har en högre nivå än vad de egentligen har. Jag har funderat på hur det blivit så och vad det beror på. Är det så att vi göra något som får tjejer att känna så? Det är en stor fråga, förklarar Falkevall samtidigt som han rynkar pannan fundersamt. 

Men nu tar han alltså klivet från Kenty till LFC – där han dock kommer ha ansvaret för flera av tjejerna som han tränat under de senaste åren. Grunden för F17-laget kommer bestå av spelare som är skrivna i Kenty samtidigt som flera kommer tillkomma utifrån som blir skrivna hos LFC. Målsättning är glasklar. Under säsongen 2020 ska det finnas ett F17-lag och till 2021 ett F19-lag. Men visst finns det också orosmoment med samarbetet. Kenty har nu byggt upp en stark ungdomsverksamhet på flicksidan igen och ett samarbete med LFC, genom ett gemensamt F17-lag, kan slå hål på något som föreningen byggt upp från grunden. 

– Det är klart att det finns en risk med det. Men å andra sidan är det en möjlighet också. Vad hade hänt om Kenty inte hade velat samarbeta och många av de bästa tjejerna i Östergötland finns i Kenty? Då kanske tjejerna hade gått över till LFC helt istället. Nu är de istället kvar i Kenty och får samtidigt chansen att vara med i LFC:s satsningen. Det är en ganska bra lösning, resonerar Falkevall och fortsätter: 

– LFC skulle skapat en juniorverksamhet oavsett om man samarbetade med Kenty eller inte. Dels så måste man det eftersom förbund ställer kvar på det och dels för att Uefa ställer krav på det om man någon gång vill spela Champions League igen. 

Något som är viktigt för att samarbetet ska fungera är att båda klubbarna får en vinning av det. Därför ska en liten grupp med deltagare från de båda föreningarna träffas med jämna mellanrum för att se till så att alla parter är nöjda. 

 – Satsningen ska bidra till att fler Linköpings- och östgötatjejer ska ha chansen att kunna spela fotboll på elitnivå. Sen vet man ju att bara för att man spelar med i F19-laget kommer man inte per automatik hamna i en allsvensk trupp. Men jag tror det kommer resultera i fler unga tjejer som kommer vara på en hyfsad nivå. Kenty kommer också få många bra utbildade spelare som man kanske inte hade klarat av att fixa på egen hand. 

 En annan aspekt i satsningen är att flera klubbar med starka herrlag ute i Europa lägger in mycket pengar i sina damverksamheter. På grund av det har prislappen på de riktiga stjärnspelarna ökat, vilket ställer högre krav på en starkare återväxt underifrån i de svenska föreningarna som inte har lika starka varumärken. 

– Spelare som Claudia Neto och Marta kommer man inte ha råd att ta till allsvenskan överhuvudtaget. När storklubbarna börjar pumpa in mer pengar så kommer säkert svenska spelare vara ganska attraktiva också. Det behövs inte särskilt mycket pengar för att dra loss ganska bra spelare. Alla dessa saker uppfattar jag att LFC har tänkt på, avslutar Falkevall. 

Fredrik Falkevall är motiverad inför den nya utmaningen som LFC:s F17-tränare.
Fredrik Falkevall är motiverad inför den nya utmaningen som LFC:s F17-tränare.
LFC:s nye F17-tränare

Namn: Fredrik Falkevall

Ålder: 52. "Ett tag till". 

Bor i: Sturefors. 

Familj: Två barn. Sara, 16, Viktor, 18 och en hund. 

Tidigare erfarenheter: Bland annat tränat för Hjulsbro, Kenty, Ramunder, Gullringen och Motala AIF på herrsidan. Jobbat en del med ÖFF  i olika kommittéer och genom att hålla i tränarutbildningar. 

Hobby: Spelade i olika band som trummis tidigare. "Det var inget bra instrument innan eltrummorna kom. När jag bodde i lägenhet slutade jag med det helt enkelt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!