Efter 3–0 (1–0) i hemmamötet med Sparta Prag är svenska mästarlaget klart för kvartsfinal i Champions league. LFC hade 1–1 med sig från första matchen och inför 701 åskådare var det inget snack i returen på Linköping arena.

– Det blev precis så som vi bestämt före matchen. Det är inte alltid man känner så, men idag var vi taktiskt bättre än våra motståndare, sa LFC-tränaren Kim Björkegren.

Lina Hurtig, som efter en något svajig vår verkligen gjort en stark höst med många viktiga mål, visade vägen när hon efter 18 minuter tog sin in i straffområdet och mycket snyggt satte 1–0 med ett skott i första krysset.

Artikelbild

Chanser fanns för mer före paus. Bland annat hade Janni Arnth ett skott i ribban och Anna Oscarsson en nick strax över.

LFC svarade inte alls för någon sprudlande insats, men fick ett tidigt ledningsmål och kunde sedan följa matchplanen och spela kontrollerat på resultatet. Prag försökte flytta upp positionerna, men skapade inte mycket konstruktivt framåt.

– Det var en period på tio minuter i den andra halvleken där vi hamnade lite fel, men vi tog oss ur den pressen och kontrollerade matchen, sa Kim Björkegren.

Överhuvudtaget var det en match i relativt lågt tempo och med klar klasskilnad. Det blixtrade till i 78:e minuten när Maja Kildemoes avancerade med bollen och mycket snyggt frispelade Kristine Minde som enkelt rullade in 2–0.

Var det inte avgjort innan så var det det då. Strax före slutet kom också 3–0 när Frida Maanum – bäst i laget tillsammans med Kildemoes – läckert spelade fram Nicoline Sörensen. Precis som i Prag blev Sparta alltmer tröttkört och det gjorde att ytorna blev större.

Därmed är LFC för tredje gången i klubbens historia klart för kvartsfinal i Champions league – och nu kan det bli möten med betydligt tuffare lag som Wolfsburg, Lyon, Manchester City och Chelsea. Nästa runda spelas 21/22 och 28/29 mars nästa år.

Kvartsfinalerna lottas fredag 24 november.

En landskamp är vad som återstår av fotbollsåret. För tränaren Kim Björkegren är det snart semester.

– Välbehövligt. Jag har jobbat hårt under en lång tid, sa Kim Björkegren.