Efter fem säsonger i Umeå skrev Avestatjejen Lina Hurtig på för Linköpings FC - där hon redan under fjolårets premiärår fick uppleva både SM-guld och avancemang till kvartsfinal i Champions League.

Men under en träning med A-landslaget inför VM-kvalmötet mot Ungern i april bröt anfallsstjärnan ett ben i sin vänstra fot – som hon tidigare haft en stressfraktur i.

Därför tvingades 22-åringen till operation och sex veckor i gips.

Artikelbild

I stället för VM-kvalmöten med Sverige och en jakt efter tredje raka SM-guldet för LFC har rehabträning och läktarplats stått på programmet hela våren.

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att det har varit jobbigt, vill ju hoppa in på planen och hjälpa till. Speciellt när det har gått tungt för laget. Om vi hade mycket stolpe in förra säsongen är det ju verkligen stolpe ut nu, menar Lina med ett snett leende.

Samtidigt var det efter flera års besvär från och till viktigt att genomföra operationen.

– På ett sätt var det ändå nästan bra att benet gick av så att jag förhoppningsvis kan få helt ordning på foten. Sedan gipset togs bort har jag även kunnat träna cykling, crosstraining och vattenlöpning. Jag siktar på att spela match igen lagom till efter uppehållet när allsvenskan drar i gång igen i augusti.

Artikelbild

Den målfarliga forwarden – skicklig på att utmana en mot en – ska göra allt för att få spela VM nästa sommar.

– Jag var med och tog EM-guld för F19, men har inte spelat något mästerskap inom seniorfotbollen. Det och att komma utomlands till en proffsklubb är stora mål för mig i framtiden. Drömmen vore att spela i engelska ligan med mitt favoritlag Manchester United, de har ju startat damlag nu, ler Lina.

Artikelbild

På grund av att Hurtig gått med gipsad fot har det heller inte blivit något golfspel ännu i år. Det är annars ett stort nöje för henne på fritiden under sommarhalvåret.

– Jag tog grönt kort förra våren och det blev ganska mycket spel i fjol. Har tagit mig ner till 26 i handicap, men det får jag se till att sänka ytterligare den här sommaren. Det är jättekul och en skön avkoppling, även om tävlingsinstinkten finns här också.

Artikelbild

I tidigare LFC-trupper är det många som spelat golf. Men i årets upplaga bara en handfull ungefär.

– Vi håller på att försöka peppa fler att börja och det är några som verkar vara lite sugna, ler hon.

Oftast spelar Lina med lagkompisen och sambon Lisa Lantz – och det kan gå lite vilt till på banan.

– När jag retades lite med henne efter ett dåligt slag kastade hon klubban på mig. Jag har varken kastat i väg eller brutet av någon klubba hittills, men jag kan bli väldigt tjurig när det går dåligt. Vi är nog ungefär lika dåliga förlorare båda två (ha, ha).

Finns det någon likhet mellan fotboll och golf?

– Ja, det är ju mycket psykologi i båda sporterna och det gäller att hålla uppe humöret. Tappar man huvudet och blir arg inom golfen är det lika bra att gå hem. Det kan vara svårt att hålla sig i bland om man slagit tre bollar på raken in i skogen... Det har hänt att jag tänkt spela 18 hål, men valt att kliva av efter nio (skratt).

Vilken är din styrka i golf?

– Att jag är ganska duktig på att putta. Det jag måste förbättra mest är mina utslag med drivern.

Under juli månad, då LFC har individuell träning, åker Lina hem till Avesta för att umgås med sin familj och släkt.

En och annan golftur hinner hon säkert med också. Utan att klubba ned någon motståndare...

joakim.lowing@corren.se