Det var många spelare som sprack upp i leenden efter sköna 5–2 (2–1) hemma mot bottenlaget Limhamn/Bunkeflo, LB07 från Malmö.

Leenden som annars varit sällsynta under en turbulent säsong i allsvenskan.

– Alltid skönt med en seger, log norskan Frida Maanum bland alla kramar och ryggdunkningar efter slutsignalen.

Maanum har mestadels varit mittfältare, men i forwardsbristen har hon spelat anfallare de senaste fyra matcherna. Genom att göra 2–1 själv och sedan läckert spela fram Anna Oscarsson till 3–1 var Maanum lite av tungan på vågen i matchen mot LB.

– En bra laginsats av oss, kul att spela. Vi gör en bra match, säger hon.

Vilken är skillnaden att spela forward?

– Mer djupledslöpning som forward, och mer bollinnehav på mitten.

Var är du helst?

– Jag kan spela på båda ställena, säger hon diplomatiskt.

Frida Maanum lär fortsätta att behövas som spjutspets. Kosovare Asllani, oftast offensiv mittfältare tidigare i år, var också riktigt bra som forward och sköt två distinkta mål. Men Asllani blev utvisad mot LB efter att först ha varnats för filmning och sedan för protest, två olika situationer där LFC:s tränare Olof Unogård ansåg att det kunde varit två straffar, det var åtminstone två frilägen, för hemmalaget i stället.

Men Asllani fick syna det röda kortet, vilket betyder att platsen bredvid Maanum framåt är ledig mot Hammarby på fredag. Nya kanadensiskan Marie Yasmine Alidou d´Anjou satt på läktaren mot LB, inte spelklar, nya engelskan Emma Jones satt på bänken utan att komma in, och Lina Hurtig, som är tillbaka efter skada, fick spela dryga halvtimmen utan att synas något särskilt.

Artikelbild

| Kosovare Asllani och Emma Lennartsson jublar över ett av målen i målkalaset hemma mot LB07. LFC fick det att lossna rejält.

Så det känns som att det fortsatt behövs lite norsk kraft i anfallslinjen.

Har det varit press på er senaste tiden?

Artikelbild

| Mittfältaren Frida Maanum var rejält på hugget som forward i matchen mot LB07.

– Det blir lite stressat när det går emot. Det har varit mycket nytt med tränarbyten. Men det känns positivt nu, säger Frida Maanum.

Vad tycker du om nye tränaren?

– Han är bra på att kommunicera. Tydlig och vi har ett enkelt spel, säger norskan.

Olof Unogård tycker att det var en ny bra prestation, precis som mot Växjö. Skillnaden var att nu fick LFC utdelning på spelet.

– Anfallsspelet är några nivåer upp och det är spelarna värda. De har jobbat hårt med att ta sig an förändringarna, säger Unogård om sin första seger med LFC i allsvenskan.

LFC-backen Anna Oscarsson var även hon lättad efter segern.

– Otroligt skönt. Tre poäng och många mål. Vi har bra rörelse och fart på bollen. Vi värderar lägena bra och får motståndarna att jobba lite mer, menar Oscarsson.

Vadstenatjejen Emma Lind i LB-målet var besviken över sin insats och lagets insats.

– Vi tappar spelet efter 1–1, får det inte att fungera. Själv gör jag inte min bästa match, kan göra det bättre i både boxspelet och i kommunikationen, säger Lind.

LFC möter nu Hammarby på fredag, återigen på Linköping arena. Mitt i Linköpings stadsfest som redan tycks ha börjat genom damlagets målkalas mot LB07.

Målen: 1–0 (21) Kosovare Asllani, 1–1 (30) Anna Welin, 2–1 (33) Frida Maanum, 3–1 (55) Anna Oscarsson, 3–2 (57) Anna Welin, straff, 4–2 (65) Kosovare Asllani, 5–2 (86) Tove Almqvist.

Utvisad, LFC: Kosovare Asllani (två gula kort).

Domare: Levente Szasz.

Publik: 563.