Nå, blir det guldjubel i Linköping en gång till?

Spelare och ledare får gärna påminna mig om att jag hade fel, men. . . nä, jag tror inte det. I toppen? Utan tvekan. Guldchans? Absolut. Men med så många tunga tapp, bara fem spelare kvar från guldlaget 2016, och en tuff Champions league-vår i ben och huvud känns inte LFC som huvudfavorit. Rosengård har underpresterat några år nu, har värvat helt okej och borde bli bättre. Viktigt att skadedrabbade Simone Boye Sørensen kan spela, dock.

Plus och minus på årets LFC?

Kosovare Asllani, stark organisation, taktisk flexibilitet, hyfsat många alternativ från mitten och framåt och en vinnarkultur som arbetats in under några framgångsrika år. Starka nyförvärv med Hilda Carlén (även om det var en svajig insats mot Manchester City) och Filippa Angeldahl i spetsen, men förlusterna av Jonna Andersson, Claudia Neto och Kristine Minde kommer att märkas. Mycket. Neto var allsvenskans bästa spelare och lämnar ett stort hål efter sig. I övrigt: ett kantspel som till synes tappat fart under vintern, av ekonomiska skäl tunnare trupp, blytung skada på Lina Hurtig och en backlinje som inte slår några hastighetsrekord om det lämnas ytor bakom.

Finns det något lag som kan överraska?

Piteå har gjort det några år nu, men är inte lika bra nu. Det samma gäller Eskilstuna, även om det borde räcka för topp fyra. Bättre? Med ny tränare (Marcus Lantz) och bra värvningar vore det väl sjutton om inte Göteborg kunde bli mer än ett luftslott. Djurgården och Kristianstad kan också nå övre halvan.

Vilka åker ur?

Hammarby och Kalmar. Men eventuella supportrar till LB, Vittsjö och Växjö ska nog inte heller ta något för givet.

På tal om att åka ur: hur långt är det till Mallbacken?

32 mil från Linköping. Känns som det dubbla. Väldigt många är väldigt glada att inte behöva åka dit.

Vem vinner skytteligan?

Beror förstås en del på vilka som är kvar även i höst, bland andra har Sanne Troelsgaard och Christen Press kontrakt som går ut i sommar. Men varför inte Marija Banusic om hon bara får hålla sig frisk en hel säsong? Gardera med Anja Mittag. Det är sen gammalt.

Hur var upptaktsträffen?

Nja. Rätt seg, faktiskt. Mest spännande var när förbundskapten Peter Gerhardsson föreslog att allsvenskan borde utökas till 14 eller 16 lag – och det visade sig att sådana diskussioner inletts för att få till fler matcher. LFC-anfallaren Natasha Dowie gillade inte heller att Rosengård fick flest guldröster. "Jag blev lite förolämpad när jag såg det. Jag skickade en bild på omröstningen till resten av laget ”om ni behöver lite extra motivation, så här tycker folk om oss”, sa hon till TT.

Hur många lag blir bättre?

Alla. Sas det. Som vanligt. Tro´t om ni vill. Jag gör det inte.