Linköpings FC satsar stenhårt på att komma tillbaka till toppen av allsvenskan och vill i framtiden slåss om SM-guld och titlar i Champions League. De spänner musklerna genom att värva tillbaka Nilla Fischer och nu också isländskan Rakel Pétursdóttir. Det är kul att LFC satsar hårt mot toppen igen, men samtidigt kan jag inte släppa faktumet att det bara är Emma Lennartsson i startelvan som kommer ifrån närområdet.

Som publik vill man komma till Linköping arena och känna en tillhörighet till laget genom att identifiera sig med eller ha någon slags koppling till spelarna på planen. Det var mer lockande att gå på LFC:s matcher när spelare som Stina Blackstenius från Vadstena eller Jonna Andersson från Mjölby fanns med i startelvan. Hela startelvan behöver såklart inte vara från trakten – men i alla fall fler spelare än en.

Jag kan inte undgå ifrån att ställa mig frågan: Vad hände med Emilia Larsson och VeneraRexhi? Två talangfulla spelare som fick en halvchans i LFC men sedan försvann. Kritikerna säger att "de var för dåliga för allsvenskan" men min motfråga är "fick de rätt förutsättningar för att bli tillräckligt bra för allsvenskan?". Larsson blev just klar för Hammarby i elitettan efter division 1-spel med Norrköping och VeneraRexhi har avverkat Växjö, Östersund och Sundsvall, alla tre lag i elitettan, efter flytten från Linköping. Båda två har fått ta en annan väg med sina fortsatta drömmar om den yttersta eliten.

Enligt min mening har den starka grunden som Linköping stod på för några år sedan, när det fortfarande var tillåtet att ha farmaravtalet med Linköping Kenty DFF, börjat tyna bort allt mer. LFC har försökt att ersätta det med någon slags ungdomsverksamhet genom sitt F19-lag, men steget från flickfotboll på elitnivå till damfotboll på elitnivå är för stort. Det går inte att ersätta styrkan av en förening som har seniorspel i olika divisioner med ett F19-lag.

Jag förstår LFC:s tänk med att de vill vara "laget för alla föreningar" och jag gillar verkligen satsningen på LFC Night där flicklagen får nya förebilder. Men signalerna som skickas just nu säger snarare att "kommer du härifrån kommer du inte platsa – vi värvar från Island istället".

Nej, LFC måste våga ha närmare samarbeten med andra föreningar igen. Ett perfekt scenario hade varit om det skapades en satsning tillsammans med Kenty på nytt där man får upp Kenty till division 1. På sikt ska de vara att topplag i ettan där de yngre lokala talangerna ska få bättre förutsättningar med en bra fotbollsutbildning. Ännu bättre hade det varit om IFK Norrköping kunde ta klivet upp till elitettan så att det skulle finnas flera steg att gå i närområdet. Då kanske F-19-talangen och landslagsspelaren Frida Elofsson, som blev värvad från Boren, haft en chans att slå sig in i LFC till slut. Men som upplägget ser ut nu lär hon väl tyvärr hamna i samma spår som Larsson och Rexhi. Det är dags för en förändring, innan det är för sent.