Inför pågående säsong slog nyheten om att LFC la ner sitt F19-lag ner som en bomb. Ingen var beredd på att det skulle ske och både spelare och föräldrar stod frågandes till hur allting hade gått till väga. Anledningen, enligt klubben, var att tränaren hade blivit sjuk och att det inte fanns möjlighet att hitta en lämplig ersättare. På grund av att kvalitén inte höll det måttet som klubben önskat valde de istället att lägga ner laget för att ge tjejerna möjlighet att kunna hitta nya klubbadresser så snabbt som möjligt.

Men nu har en utredning påbörjats för att undersöka om föreningen kan starta en ny flickverksamhet så snart som möjligt.

– På tisdagens styrelsemöte kommer Ansi (Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt, klubbdirektör) att redovisa läget för om det är möjligt med en uppstart av F19 och F17. Vi har gett uppdraget till henne att förbereda för att vi ska kunna starta den verksamheten så fort som möjligt, men att vi också ska säkra att det sker med en god kvalité. Det kan bli så att F19 kommer i gång lite tidigare än F17, men vi vill såklart ha båda delarna på plats, säger LFC:s ordförande Paul Lindvall.

Artikelbild

Efter att ungdomslaget lades ner startade Linköping FC ett samarbete med grannklubben IFK Norrköping som spelar i division 1. Där har ett utbyte skett genom att några av spelarna från LFC har fått spela matcher med Norrköpingsklubben.

– Vi har inte gjort någon formell utvärdering, men jag har inte hört något annat än att det fungerat bra, säger Lindvall.

Efter mötet på tisdag kommer ytterligare en diskussion att stå i centrum. Frågan där är hur klubben ska jobba för att få in talangerna från regionen till dem.

– Vi vill se hur vi ska kunna förstärka möjligheten att rekrytera spelare från regionen som skulle kunna ta en plats i A-laget, förklarar Lindvall.

När det gäller uppstarten av F17- och F19-lag. Ser ni inte en risk med att starta upp något nytt så snabbt eftersom det var så många kritiska röster omkring nedläggningen sist?

– Det är det vi känner, att vi vill säkerställa kvalitén innan vi kör i gång. Styrelsen vill dra i gång ett F19- och ett F17-lag men det måste ske på ett sätt så att vi har råd med det och att det är kvalitativt och bra. På sikt skulle jag gärna se att det växer ihop med ett fotbollsgymnasium. Men vi brottas också med det ekonomiska och har begränsade resurser för uppstartskostnader och liknande. Det är också viktigt att vi kollar upp vad vi kan få för finansiellt stöd för detta.