LÄS MER: Stort underskott för LFC 2018

LÄS MER: Lindvalls planer – efter politiken

Det är på ett litet fik strax utanför Linköpings stadskärna jag slår mig ner med Paul Lindvall. Vid en vanlig intervju brukar reportern ställa frågorna och intervjuobjektet ge svaren. Men under vår timme på fiket pågår istället en diskussion om LFC:s framtid och damfotbollens utveckling. Som ny ordförande för Linköpings FC förklarar Paul Lindvall hur han märker att dagens damfotbollsspelare börjar ställa högre krav på löner, bra villkor och en proffsighet i och omkring organisationen.

Artikelbild

| Paul Lindvall tog klivet ut från stadshuset och lämnade politiken. Nu satsar han istället på det civila tillsammans med ordförandeskapet hos LFC.

– Man ska vara medveten om att damfotbollen och de klubbarna som har ambitionen att vara i toppklass och kunna spela internationellt kommer att få ökade kostnader för en bra spelartrupp. Då är det utifrån ett läge där spelarna tjänar för lite om man jämför med grabbarna. En genomsnittslön på en spelare i SHL är väl drygt 100 000 kronor och för en spelare i damallsvenskan ligger det kanske på strax över 10 000 om man kollar hela ligan. Det är en stor skillnad, förklarar han.

Lindvall har länge varit engagerad och intresserad av damfotbollens utveckling i Linköping. Inte minst i sitt uppdrag hos kommunen var han med och drev frågor om bland annat fotbollsarenan. Därför har han en bra insyn i hur saker och ting fungerar både i näringslivet, hos kommunen och i föreningslivet. Därmed har han också en klar bild över vilka frågor som är viktigast att driva för honom i sin nya roll.

– Det viktigaste för mig är att säkerställa att vi är ett lag som kan vara med och vinna guld men att vi också gör det på ett sätt där vi tar ansvar för att hålla ordning på ekonomin långsiktigt. För att det ska lyckas måste vi öka omsättningen med mer intäkter och också säkerställa ett stort engagemang för laget. Jag tycker att vi har för få omgångar i damallsvenskan med för få matcher om man till exempel jämför med hockeyn. Därför tror jag att två lag till för att utöka serien vore bra, säger Lindvall.

I slutet av månaden har LFC betalat tillbaka sin skuld till kommunen. De har även betalat av de två tränarna Marcus Walfridson och Kim Björkegren som fick lämna sina uppdrag. Föreningen kommer dock att gå in i det nya året med ett underskott på drygt 700 000 kronor. Det gör att en av de viktiga punkterna under 2019 är att få ordning på ekonomin.

Artikelbild

| Förhoppningen är att Linköpings FC ska kunna mäta sig med elitklubbarna utomlands.

– De arbetsuppgifterna som ligger framför oss nu handlar om att öka publikintresset och säkerställa en större intäktssida. Där är vi igång och jobbar. Jag vill inte börja montera ner kostnadssidan då det här är ett elitlag som också ska få villkor som är rimliga, säger Lindvall.

Jag har fått en uppfattning om att LFC undervärderar sitt marknadsvärde – att ni kanske har tagit sponsoravtal som egentligen givit för lite pengar.

– Ja, kanske det. Men det gäller damfotbollen över huvudtaget. Det var något lag som skulle ha gratis inträde till alla sina matcher... men det tycker inte jag är rätt. Det är en så pass bra produkt att man ska kunna ta betalt för alla sina matcher. Sedan kan man ha gratis inträde vid någon särskild match. Man betalar 150 spänn för bio och 800 spänn för någon rockkonsert, då borde man kunna betala en 100-lapp om man är vuxen och ska se på fotboll, säger Lindvall.

Han tar ett djupt andetag innan han fortsätter:

– En av de stora utmaningarna är att öka publiken till matcherna. Vi har många trogna supportrar som kommer till matcherna men vi har samtidigt sett att det inte skett någon utveckling över tid. Det ligger och snittar en bit under 1000 besökare. Det är egentligen för lite med en så pass bra produkt och en så pass bra kvalité som vi har.

LFC sticker ut från mängden på grund av att de har en verksamhet som endast är riktad mot tjejer och inte är beroende av något herrlag. Men i samma arena finns division 1-laget Linköping City som siktar mot att ta sig till eliten. Där är inställningen att klubbarna ska samarbete i vissa frågor.

– Jag kan tänka mig att samarbete med Linköping City, men det är viktigt att skilja klubbarna åt. Vi har en stor trovärdighet i vår satsning på damfotbollen. Vi hjälper Linköping City lite med säljtjänster och annat men jag ser inte framför mig att vi ska gå ihop med ett herrlag då vi är ett damlag med ett starkt varumärke som det är nu. Vi har dock fortfarande ett bra samarbete med Linköping HC när det gäller ekonomiservice. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon formell ekonomisk koppling mellan oss. Vi står helt på egna ben och det är bra tycker jag.

Något som också är i diskussion är att utveckla och förbättra arenan och även kunna få in en extra intäkt genom att sälja arenanamnet.

– Jag har lite kontakter angående arenanamnet, men det har vi inte vågat budgetera. Det skulle vara jättekul att få igenom det. Skulle det gå i mål skulle vi kunna spetsa till truppen ytterligare.

När det gäller utvecklingen av arenan och arrangemanget finns det bidrag att söka hos kommunen. Det är också en av frågorna som skulle kunna gynnas av en samverkan med Linköping City.

– Om arenan blir trevligare gynnar det alla. Vi har en del dialoger med City om det och jag har signalerat att vi gärna har mer diskussioner i frågan. Jag tror att vi behöver samverka med sånt som ger goda besparingar och intäkter, där båda klubbarna vinner på det.