Reaktionerna och hyllningarna har varit många efter Linköpings FC:s SM-guld i fotboll. Krönikörerna lyfter fram mixen mellan lagbygge och stjärnglans, Pernille Harders förträfflighet och det stora i att säkra SM-tecknet redan tre omgångar från slutet. Bland mycket annat.

Sportbladets Jennifer Wegerup skriver exempelvis: "Sju svåra år, men nu, äntligen, är guldet tillbaka i Linköping. Mer värdiga vinnare är svåra att hitta efter säsong utan en enda förlust."

Hon fortsätter:

"Linköping är lika mycket ett lagbygge som en stjärnparad och även tränare Martin Sjögren har sin beskärda del i detta SM-guld, i en närmast perfekt genomförd säsong. Linköping har också haft turen på sin sida, sluppit skador och dessutom de tre senaste åren haft en mer eller mindre intakt trupp. Man har kunnat bygga långsamt, för framtiden."

Correns Per Bergsten var på plats i Vittsjö när guldet säkrades och lyfter fram danskan Pernille Harder som en direkt avgörande guldfaktor:

"Utan den danska anfallsstjärnans briljans tror jag inte att LFC vunnit det här guldet. Den allsvenska spelare som enskilt betyder mest för sitt lag. Jag har den största förståelse för om hon vill pröva lyckan på den stora scenen i en större klubb, men med guldet, och stundande spel i Champions league, ökar chanserna något att Nordens bästa spelare blir kvar på östgötaslätten."

Förbundskapten Pia Sundhage hyllar mästarinnorna och säger till Expressen:

"Vi får se hur många poäng de vinner med till slut, men att vara svensk mästare med matcher kvar är väldigt bra gjort. Linköping har gjort det alldeles utmärkt."

Hon plussar också för Stina Blackstenius utveckling:

"Stina har fått ännu ett genombrott. Och de här spelarna, som vi hoppas är den nya generationen, kan bli väldigt bra. De kämpar och har en god attityd till träning och utveckling. Det är intressanta fotbollsspelare kan man säga."

Expressens Nicolinn Nilsson skriver i sin krönika:

"Linköping har inte en enda förlust på 20 matcher. De har hållit koncentrationen uppe hela säsongen, lyckats undvika tunga skadeavbrott, och spelat med ungdomlig entusiasm. Men framför allt har de varit sammansvetsade och spelat en lika effektiv som underhållande fotboll."

Hon fortsätter:

"FC Rosengård kan mycket väl skylla det förlorade guldet på olyckliga skador. För det finns ett helt koppel av dem. Men det vore både tråkigt och oförskämt. Det vore att underskatta det Linköping som sent i går kväll togs emot som hjältar och nykrönta svenska mästare när bussen rullade in i Östergötland."

På Twitter strömmade också gratulationerna in till mästarklubben. Här några exempel:

"Grattis till guldet! Ni har förtjänat det. Vi kommer igen nästa år. Fira ordentligt nu!"

(FC Rosengård)

Artikelbild

"Congratulations to @LinkopingsFC on winning the league! Well done to Martin and all! Great season!"

(Lisa de Vanna)

Artikelbild

Congratulation to @LinkopingsFC on winning damallsvenskan 2016, was with them the last time they won it 2009 so it was about time!��

(Kosovare Asllani)

Artikelbild

Grattis @LinkopingsFC ��#smguld #damallsv

(KIF Örebro)

Artikelbild

Stort grattis @LinkopingsFC till SM-guldet! #hejalinköping

(Linköping Innebandy)

Artikelbild

@LinkopingsFC grattis till SM-guldet! Välförtjänt!

(Therese Sjögran)

Artikelbild

Grattis till SM-guldet!

(Hedvig Lindahl)

Grattis till guldet @LinkopingsFC !!🏅🍾 kul att någon vinner SM-guld på vittsjö IP!😉 #damallsvenskan #smguld

(Linda Sällström)