LÄS HELA HOCKEYBILAGAN HÄR

Efter den svajiga säsongen i fjol och efter tre raka kvartsfinaler har Linköpings HC mycket att visa och bevisa i höst, vinter och vår.

På isen.

Naturligtvis är det så.

Utanför isen?

Det också.

Det behöver steppas upp även där.

I eftermiddag är det efterlängtad SHL-premiär, LHC mot Timrå och det satsas på diverse nya idéer för att locka större publik till Saab arena. Bra där. Alla nya grepp är värda att testa.

För med en dåres envishet fortsätter jag att hävda att minst lika viktigt som framgång på isen är att ekonomin stärks. Den måste rent av göra det för ens få vara med nästa år. Till nästa år höjs kravet på eget kapital till sex miljoner och LHC har bara drygt fyra idag.

För ett företag, om man nu ska kalla det så, med en koncernomsättning på uppemot 150 miljoner är det inget som får någon att skratta på vägen till banken. Nu ligger LHC hela tiden och balanserar på det egna kapitalet och det är oroande. Överhuvudtaget är SHL en förlustaffär och den rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY som kom i går visar att majoriteten av klubbarna i SHL gick back i fjol.

Vad gäller LHC kan man med fog påstå att de sportsliga resultaten varit för svaga under de senaste åren och att klubben tappat sin ställning som gjutet semifinallag. Det har i sin tur förstås påverkat det ekonomiska, men frågan är vad som kommer först. Vad är hönan, vad är ägget?

Det finns många förklaringar, men låt oss för nu bortse från det. Faktum är att LHC under de senaste åren inte lyckats få till en ekonomisk stabilitet, haft de sämsta publiksiffrorna sedan den nya arenan byggdes, fått det allt tuffare på marknadssidan och tappat både röst och ett antal platser i svenska ishockeyns näringskedja.

Där måste hända något.

Nu.

Innan det är för sent.

För att den sportsliga trenden ska vändas måste också den ekonomiska göra det. Det är ingen tillfällighet med de senaste årens sämre resultat. Befinner du dig gissningsvis strax under mitten i löneligan är det långsiktigt där du hamnar också i poängditon. Roger Ekström, nye basen, säger i intervju som ni kanske läst: ”Ska vi gå till final redan den här säsongen måste alla stjärnor stå rätt i skyn i rätt många månader.”

Ekström pratar om SM-final inom tre år, men för att det ska kännas realistiskt krävs att styrelse och klubbledning i övrigt, med Anders Mäki i spetsen, också steppar upp och fyller på i pengasäcken.

Det handlar om olika satsningar och nya idéer, men också om att bli mer profilstarkt igen, synas mer för att ta tillbaka förlorade marknadsandelar och inte minst:

Sprida mer positiva vibrationer, väcka mer känslor och vara mer omfamnande. Samtidigt som jag skriver dessa rader vet jag att spelare och ledare under ett antal timmar är på plats på Stora torget för att snacka hockey i allmänhet och LHC i synnerhet.

Det är en mycket bra start.