LHC-backen är sig lik när vi träffar honom efter onsdagsträningen och inför torsdagskvällens efterlängtade hemmapremiär i SHL-hockeyn. Trevlig, men rätt tillbakadragen. Tänker efter före han pratar. Inga grodor eller något som ens är i närheten av att välta några kiosker slinker ur den billinska käften.

Eller för att uttrycka det med en annan i sammanhanget passande klyscha:

28-åringen från Marysville i Ohio i nordöstra USA låter hellre spelet på isen tala.

Det har under våren och sommaren varit mycket snack om heta och välmeriterade nyförvärv som Jonas Gustavsson, Tony Mårtensson och Derek Roy.

Om Chad Billins?

Inte lika mycket, även om det inte skulle förvåna att han blir bäst av allihop. Att han under säsongen kommer att spela mest av alla utespelare i LHC känns inte som någon särskilt vågad gissning.

– Jag är glad att det fanns en plats ledig för mig. Jag gillade det verkligen här förra gången och det känns bra nu också, säger han.

Amerikanske försvararen gjorde succé i LHC förförra säsongen då han var poängbäste back i hela serien med sju mål och 24 assists. Han hade också mycket imponerande +27 i den så kallade plus-/minusstatistiken.

LHC ville förstås ha honom kvar, men av familjeskäl och med NHL-drömmen fortsatt vid liv valde han att återvända till Nordamerika. Men han var inte i närheten av en plats i Vancouver utan tillbringade hösten, vintern och våren i farmarlaget Utica Comets i AHL.

Han säger:

– Det var ett tufft år, men man lär sig något av det också. Alla vill spela i NHL, jag ville följa min dröm och ge det en chans till. Men det gick inte som jag hade tänkt eller hoppats på.

Är NHL-dörren stängd för gott nu?

– Du vill aldrig säga att den är helt stängd, men jag blir ju inte yngre. Du får ta en säsong i taget och fokusera på att göra det bra där du är. Det är bara dumt att titta för långt fram.

Nu har han skrivit kontrakt på ett plus ett år och är tänkt som en av nyckelspelarna i SHL-klubben. Premiärinsatsen mot Färjestad (2–3 straffar) lovade också gott med ett mål och bra spel.

– Det mesta är sig likt. Kul med så många bekanta ansikten. Ärligt talat känns det nästan som om jag inte varit borta. Vi spelar på liknande sätt och det gör det enklare att komma in i det. Jag vet vad coacherna förväntar sig av mig och vill att jag ska göra.

Närmast väntar alltså hemmamöte med mångas guldfavorit Växjö.

– Jag är upprymd över att få spela inför fansen igen. Det kommer att bli fantastiskt, säger Chad Billins.