Adam Brodecki är en offensiv och teknisk spelare som är ett av LHC:s nya tillskott. Söker du på hans namn på Youtube kommer det upp ett zorromål han gjorde mot Färjestad i Växjödressen. Han ler när jag nämner målet.

– Jag var nära på att göra ett liknande här i den sista matchen mot Linköping – men då läste målvakten det, säger han och fortsätter:

–  Att få göra ett sånt mål och med den uppståndelsen det blev var otroligt. Det var många som hörde av sig.

Artikelbild

Blir det en favorit i repris fast i LHC-tröjan?

– Det är klart att får jag chansen och ser att målvakten inte är beredd så gör jag det. Man vill ju göra mål liksom, säger han och ler extra stort.

För Brodecki började pucktrollandet i Waxholm utanför Stockholm. Där fastnade han för sporten trots att han testat på allt från dans till tennis.

– Min pappa har aldrig spelat ishockey, det var egentligen min farbror som spelade lite hockey. Jag testade på och hade lätt för sporten. Det var det jag var bäst på och brann för. Kollar man på saker från skolan där jag svarade på frågan: "Vad vill du bli när du blir stor?" var alltid svaret "hockeyproffs". Det är det som varit målet hela tiden, säger Brodecki.

Artikelbild

Ungdomsåren tillbringade han i Stocksund där han också tog SM-guld med U16-laget innan flyttlasset gick till Gävle för hockeygymnasiet och spel i Brynäs. Där fick han 2,5 år med juniorerna och sedan 2,5 år i A-laget. Där var det LHC:s nye tränare Tommy Jonsson som hade huvudansvaret. Det var dock i samma veva som han fick sparken från Brynäs.

– Jag har bara haft positiva grejer med honom. Det blir ju så när det går bra personligen också. Det var klart det var tråkigt att han fick lämna Brynäs för mig, men det gick samtidigt tungt för laget. Det är så det fungerar i den här branschen, tyvärr. Det viktiga är att man ska vinna hockeymatcher. Men Tommy har gjort väldigt mycket bra i Brynäs. Han är framför allt en bra människa och en ärlig person. Allting beror inte bara på en tränare heller utan man måste få ihop det som grupp, säger Brodecki.

Efter tiden med Tommy Jonsson i Brynäs gick flyttlasset till Växjö. Där blev resultat ytterligare ett SM-guld – men nu på seniornivå. Växjö gick dock hela säsongen utan att få en riktigt stor dipp och när laget trots den stora framfarten fyllde på en redan stjärnfylld trupp med Andy Miele och Dennis Rasmussen, blev det mindre speltid för Brodecki.

– Jag hade en jättebra tid i Växjö. Samtidigt var det så att laget blev så himla bra och klubben utvecklades så himla fort – det blev väldigt tufft att få speltid. Men jag spelade ju alla matcher ända fram till finalen – det var ju inte så att jag inte spelade alls. Så min tid i Växjö var jättebra. Jag har varit med och vunnit SM-guld och vet vad som krävs. Nu hoppas jag kunna ta ett större kliv här i Linköping och få en större roll. Jag vill vara en ledande spelare som förtjänar mer istid.

Varför föll valet på Linköping?

– Framför allt är det en bra klubb som har varit bra länge. Jag vill vinna SM-guld igen och tror vi har stor chans till att göra det. Sedan har jag ju haft Tommy som tränare och har trivts i hans miljö tidigare.

Hur är du som spelare?

– Jag har alltid varit en offensiv spelare och producerat mycket poäng som junior. När jag kom upp på seniornivå var det klart att det var tuffare att ta en sådan plats direkt. Man fick ta en lite längre väg. Men nu har jag utvecklat mitt defensiva spel och spelade box play i Växjö samtidigt som jag spelade power play i Brynäs. Jag har blivit en mer komplett spelare som gör ett hårt jobb över hela isen. Samtidigt har jag skills som få andra har. Jag kan göra en gubbe eller det där lilla extra.