LÄS MER: Han tror på spel efter smällen

LÄS MER: LHC-tränarens kritik efter avstängningen

Det kan knappast ha undgått någon under hösten och vintern – hur hjärnskakningar och smällar mot huvudet blivit ett allt större problem inom ishockeyn. Exemplen på spelare som drabbats av hjärnskador under och efter karriären är för många.

Artikelbild

Johan Krantz.

Luleå var först ut i SHL att berätta om nya regler i hela föreningen där kredden för tacklingar ska bort. Linköping HC har redan påbörjat ett liknande arbete och vid en ordförandeträff i samband med torsdagens match i Saab arena beslutade länets övriga klubbar att följa efter.

Johan Krantz, som även är ledarutbildningsansvarig i Östergötlands ishockeyförbund, säger:

– Självklart ska vi samverka i den här typen av frågor. Det handlar om respekt och det måste vi ledare ta tag i. Första steget är att det ska vara nolltolerans mot att hylla och klappa med klubborna eller sparka i sargen om någon går i isen eller körs över. Risken för skador är för stor, så det ska bort.

– Hur kan man ens lägga energi på sånt? Det är ett hån mot motståndarna.

Han fortsätter:

– Tittar du på NHL så är det ofta klipp på överkörningar som läggs ut. Man borde fundera på om det inte vore bättre att visa annat i stället.

Han är ny på jobbet, men säger att LHC redan startat arbetet med nya regler. Frågan ska diskuteras vidare på sportgruppens möte i nästa vecka för att komma fram till en handlingsplan. Allt ska skrivas in i klubbens bestämmelser.

– Vi är på rätt väg och det görs mycket. Att övriga östgötaklubbar följer efter känns också jättebra, säger Johan Krantz.

Han har själv sysslat med ishockey under nästan hela sitt liv, både som spelare, tränare och med andra ledaruppdrag. Likt de allra flesta förfäras han över de olyckor som uppsått.

– Det är tragiskt när man läser och ser allt som hänt. En smäll kan få konsekvenser för hela livet. Helt i onödan. Tacklingar tillhör hockeyn, men det ska inte vara dumheter och vårdslöst spel. Kan vi i unga år börja med utbildning, ökad respekt och få in ett bättre beteende är mycket vunnet.

– Man kan inte sitta och vänta på att en domare ska tala om om det är matchstraff eller inte. Blir det fel har vi ledare ett ansvar att agera, säger Johan Krantz.

Hur vanligt är det med hjärnskakningar inom ungdomshockeyn?

– Ovanligt, men det förekommer, säger Johan Krantz.