Många återvändare finns på isen när pucken släpps i SHL-hockeyn på lördag.

Ett av de hetaste namnen:

Patrik Zackrisson, som ska se till att klassiska Leksand spelar i högsta serien även nästa säsong. Nykomlingen har satsat tungt och utöver stjärncentern även värvat in bland andra Johan Fransson, Jonas Ahnelöv och Spencer Abbott.

Artikelbild

| Patrik Zackrisson jublar i LHC-tröjan.

Och Zackrisson gillar vad han sett så här långt.

–  Man märker att vi har hela Dalarna bakom oss och att Leksand har fans överallt i Sverige. Men klart att det kommer att bli tufft. Många bra spelare har återvänt till Sverige och många lag ser jävligt starka ut. Det kan bli ett kul år i SHL.

 

 

Det är ingen hemlighet att LHC och general managern Niklas Persson varit på jakt efter en toppcenter – och att klubben var beredd att gå rätt långt för att locka Zackrisson tillbaka till Saab arena.

Och 32-åringen bekräftar att diskussioner fördes och att intresset var ömsesidigt.

Men:

– Jag pratade en del med ”Pajen” (Persson), det gjorde jag. Men jag kände att jag varit i Linköping i fem år och ville ha en ny utmaning. Jag trivdes skitbra när jag var där, men det här kändes som rätt steg och som det bästa beslutet för mig och familjen.

– Jag hoppas att jag kommer att säga detsamma om fyra år när kontraktet går ut, säger Patrik Zackrisson.

Närmast kommer han från en motig vinter i ryska Dynamo Moskva.

– Jag åkte in och ut i laget, gjorde inte tillräckligt med poäng och tränaren trodde inte på mig. I slutändan får jag skylla mig själv, säger han.

 

 

Han ville ha ett långtidskontrakt och det fick han i Leksand, där han också utnämnts till assisterande lagkapten och får en nyckelroll både i spelet på isen och för moralen i omklädningsrummet.

– Det långsiktiga målet är att etablera Leksand i SHL och om några år vara med och tävla om de stora sakerna. Skönt att få vara med på en längre resa. Att spela för laget och inte bara för sig själv. Jag ville verkligen hitta klubbkänslan när jag flyttade hem.

Hur går snacket på byn?

– Det är många som är positiva och tycker att klubben gör rätt sorts satsning på att bygga en stabil grund och identitet. Vi är på rätt spår, det tror jag.

I båset återfinns förresten också två LHC-bekantingar: tränarna Roger Melin och Gunnar Persson.

– De behåller lugnet och stressar inte upp sig om det går dåligt. Tålamod blir viktigt i vinter. Målet är att ta oss till slutspel, säger Patrik Zackrisson.