"Det är alltid roligt att göra mål"

Inför matchen mot SDE hade LHC:s nyförvärv Anna Kilponen stått för två assist – men inga mål. Men i en jämn match mot SDE fick backen spräcka målnollan. Det räckte dock bara till en poäng.

LHC:s Anna Kilponen, till vänster i den finska landslagströjan, gjorde sitt första mål i SDHL.

LHC:s Anna Kilponen, till vänster i den finska landslagströjan, gjorde sitt första mål i SDHL.

Foto: Timo Jaakonaho

Ishockey2019-10-18 22:30

Efter fyra år i USA med spel i NCAA tog den finska landslagsspelaren Anna Kilponen sitt pick och pack till Sverige för att spel ishockey med LHC i SDHL.

– Den största skillnaden mellan att spela i USA och i Sverige är att isen är mycket större här. Det gör att spelet är lite annorlunda. Här har vi också några äldre spelare och lite yngre, men i USA var alla i ungefär samma ålder. Det är roligt att ha lite variation i laget, säger Kilponen. 

Det har varit en liten omställning för backen med flytten, men nu har hon börjat hitta rätt i staden och laget. Inför matchen mot SDE hade hon spelat till sig två assist från backposition i LHC. Men när det behövdes som mest spräckte hon nu sin målnolla och fixade en poäng till Linköpingslaget genom sitt 1–1-mål. 

– Det är alltid roligt att göra mål. Som en försvarare får du inte göra det så mycket. Men det känns bra. Tyvärr fick vi inte med oss en seger. Men en poäng är bättre än inget, säger hon efter bortamatchen i Enebybergs Ishall. 

Stockholmslaget SDE har steppat upp sedan förra säsongen och gjorde det tufft för LHC i fredagens möte. Länge var matchen mållös, men det var till slut hemmalaget som satte 1–0 vilket innebar uppförsbacke för Linköping. Det var först i tredje perioden som Anna Kilponen fick hitta till nätet genom sitt kvitteringsmål. 1–1 stod sig och det blev förlängning med spel tre mot tre efterföljt av straffläggning. Men även där hade båda lagen svårt att göra mål. Dåliga straffar i kombination med målvakter som steppade upp gjorde att det fick läggas hela tio straffar innan det var avgjort. SDE fick med sig extrapoängen efter att Savine Wielenga satte sin. 

– Vi måste börja bra från starten och jobba i 60 minuter för att kunna vinna matcherna, säger Kilponen och suckar högt. 

– Men i morgon är en ny dag. 

Vad är anledningen till att ni förlorar? 

– Vi spelade inte vår bästa hockey och åker inte skridskor så hårt som vi kan. Det måste vi göra för att vinna matcher i framtiden. 

Trots förlusten känner ändå den nya backen att hon börjat anpassa sig till den större isen – som också varit den största omställningen.

– Till en början kämpade jag en del med spelet på den större isen, men det blir bättre och bättre. Du måste verkligen ändra ditt spel lite för att vänja dig. Men det känns bra, säger Kilponen.

Madeleine Östling.
Madeleine Östling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!